Mai avem de așteptat până când vom afla dacă produsele vândute în țara noastră sunt de aceeași calitate precum cele vândute, sub aceeași marcă, în vestul Europei.
Ministrul Agriculturii spune că așteaptă un răspuns de la omologii săi europeni, pentru a putea face astfel de controale.
Deocamdată, a fost verificată calitatea alimentelor din 11 hipermarketuri din România. Inspectorii au găsit un singur produs neconform: un lot de miere fabricată în Franța a fost retras de la vânzare.
Mierea retrasă de la vânzare nu era de calitate, fie pentru că nu a fost depozitată corespunzător, fie pentru că albinele au fost hrănite cu zahăr de origine industrială – a explicat directorul Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, Geronimo Brănescu.
“Fleur de Miel – așa se numește. Este vorba de miere polifloră, îmbuteliată în recipiente de 500 de grame, origine Franța, dintr-un lot de 11 probe analizate, una s-a dovedit a fi neconformă, cu depășire de peste 50% a unui coeficient enzimatic, care ne indică condiția fructozei, principalul nutrient care se găsește în miere. Această depășire nu produce efecte negative asupra stării de sănătate, dar este o depreciere calitativă “, a spus Geronimo Brănescu.
După ce au vizitat marile lanțuri de supermarketuri, inspectorii au vrut să afle dacă produse precum cârnații sau crenvurstii conțin cantitatea de carne, grăsimi și sare indicată pe etichetă, dacă laptele și brânzeturile au adaosuri de grăsimi vegetale, dacă pasta de tomate conține coloranți și dacă fructele și legumele au pesticide. Concluzia? toate sunt conforme cu eticheta.
În salata verde din import, au fost depistate 5 tipuri de pesticide, dar acestea nu depășesc limita maximă admisă – a spus Doina Voiculescu de la Autoritatea Națională Fitosanitară, care a enumerat și alte produse cu pesticide, dar care nu ar pune în pericol sănătatea consumatorilor.
“La salata prelevată din Kaufland, origine Italia, s-au găsit urme de pesticide. De asemenea, la ardei din Auchan, origine Spania, ardei capia – origine Grecia, prelevat din Lidl, castraveți Fabio, prelevat din Kaufland, origine Grecia, roșii cherry – prelevate din Carefour … toate sunt sub limita maximă admisă.”
Este sau nu periculoasă o salată care conține toate aceste legume? Răspunsul vine de la șeful Autorității Sanitar-Veterinare.
Deocamdată nu s-a putut face o comparație între calitatea produselor vândute la noi în țară și cele comercializate, sub aceeași marcă, în vestul Europei. Ministrul Agriculturii, Petre Daea spune că așteaptă un răspuns la scrisoarea pe care a trimis-o omologilor săi din Germania, Italia, Franța, Olanda și Belgia.
“Nu avem competența legală de a preleva probe de pe teritoriul altui stat. Am adresat omologilor din 5 state – Germania, Italia, Belgia, Olanda și Franța – o scrisoare prin care îi rog ca experții noștri, împreună cu experții lor să promoveze probe. Numai așa putem compara. ”
Autoritățile din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia au acuzat marile branduri de dublu standard, pentru că ar folosi ingrediente de calitate inferioare în produsele alimentare vândute în țările mai sărace din Uniunea Europeană.
De asemenea, la finele lunii februarie, autoritățile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, băutura răcoritoare Coca Cola, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria. Dar producătorii au explicat că diferențele sunt date de gusturile locale.
În urma acestor informații, ministrul român al Agriculturii a anunțat, la finele lunii februarie, că a fost constituit “un colectiv de muncă” format din reprezentați ai MADR, ANSVSA și ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în vestul Europei.