Vara toridă din Europa ar putea trimite turiştii spre locuri mai răcoroase, estimează experţii şi organismele din industria turismului, transmite Reuters. Creşterea temperaturilor în timpul verii ar putea determina pe termen lung schimbarea obiceiurilor turiştilor. Deja, din ce în ce mai mulţi călători aleg destinaţii mai răcoroase sau îşi iau vacanţă primăvara sau toamna, pentru a evita căldura extremă.
Datele publicate de Comisia europeană a turismului (CET) arată că numărul oamenilor care vor să călătorească în perioada iunie-noiembrie în regiunea Mării Mediterane a scăzut deja cu 10% comparativ cu anul trecut, când canicula a dus la secetă şi incendii forestiere.
Se observă creşterea interesului pentru destinaţii cum ar fi Cehia, Danemarca, Irlanda şi Bulgaria. “Anticipăm că în viitor condiţiile meteo imprevizibile vor avea un impact mai mare asupra alegerilor făcute de turiști”, susține șeful Comisiei europeane a turismului.
În raportul organizaţiei se arată că 7,6% dintre călători văd acum fenomenele meteo extreme ca pe un motiv semnificativ de îngrijorare pentru călătoriile din perioada iunie-noiembrie.
Cererea pentru vacanțe a crescut din nou în această vară, după restricţiile din timpul pandemiei de covid, iar companiile de turism spun că încă nu s-au înregistrat multe anulări din cauza căldurii. Dar echilibrul s-ar putea schimba din cauza valurilor de caniculă.
Meteorologii estimează că în următoarea săptămână temperaturile ar putea depăşi actualul record din Europa, de 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021, sporind temerile că se vor repeta decesele provocate de căldură de anul trecut.
Sursa foto: Shutterstock