Calamarul este unul dintre acele alimente care se regăsește pe masa a milioane de persoane din întreaga lume și este, de asemenea, foarte apreciat în bucătăriile marilor restaurante, deoarece este folosit pentru a pregăti un număr mare de mâncăruri delicioase și rețete rafinate.
Calamarul este o moluscă de mare (aparținând familiei cefalopodelor). Are un cap mare cu tentacule și, de asemenea, o pungă de cerneală (care poate fi mâncată fără probleme) pe care calamarul o folosește atunci când încearcă să scape când se simte atacat.
Desigur, trebuie să facem diferența între calamarul adult și cel tânăr, care este cunoscut sub numele de baby squid.
Unde putem găsi calamari?
Pe lângă faptul că sunt prezenți în toate magazinele de pește, calamarii se găsesc, în habitatul lor natural, în ape puțin adânci sau la adâncimi mai mari, mai ales în Atlantic, cum ar fi în Maroc, Insulele Canare sau Norvegia.
Proprietăți nutriționale ale calamarului:
Conținut ridicat de proteine
Din punct de vedere nutrițional, calamarul se remarcă printr-un conținut foarte ridicat de proteine de bună calitate, care furnizează majoritatea aminoacizilor esențiali. Comandati inele de calamar deoarece sunt sărace în grăsimi și calorii (100 de grame de calamar furnizează doar 81 de kilocalorii și 1,70 grame de grăsime).
Este, după cum putem vedea, o sursă foarte bună de proteine. Aceasta este, după cum probabil știți, un element fundamental și o sursă excelentă de proteine, necesare pentru a menține mușchii sănătoși.
Prezența interesantă a vitaminelor și mineralelor
În ceea ce privește conținutul său nutrițional, se remarcă prin conținutul de minerale, printre care potasiu, magneziu, zinc, fosfor, fier și mangan. Furnizează vitamine, dar în cantități mici: vitamina A, B3 și B12.
Unul dintre avantajele calamarului este că este un aliment cu un conținut scăzut de mercur. Mercurul se găsește în principal în oceanele poluate.
Calamarul poate furniza organismului 90% din cuprul de care acesta are nevoie și ajută la ameliorarea migrenelor datorită conținutului său de vitamina B2.
Conținut scăzut de grăsimi
De la bun început, putem sublinia conținutul foarte scăzut de calorii și grăsimi al calamarului, care, împreună cu conținutul său de proteine de bună calitate, îl face un aliment ideal în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase. Și, bineînțeles, și în dietele de slăbire.
Dacă nu vrem să le mărim conținutul de grăsimi și calorii, este bine să nu îi gătim prăjiți sau în aluat (cele două metode de gătit cele mai comune pentru calamari), deoarece astfel pot ajunge la 250 de kilocalorii.
După cum vedeți, calamarul are multe beneficii, ca si pestele congelat, dar trebuie să vă avertizăm că conținutul său de colesterol este oarecum ridicat, așa că este indicat să îl consumăm cu moderație, de exemplu, una sau două porții pe săptămână ar fi foarte bine pentru a ne bucura de diferitele beneficii ale calamarului, fără ca acesta să fie o problemă pentru sănătatea noastră.
Valoare nutrițională la 100 de grame:
- Calorii 81
- Proteine 15,6 g.
- Total grăsimi 1,4 g. (saturate 0,4 g., mononesaturate 0,1 g., polinesaturate (g) 0,5, Omega 3 0,5 g.).
- Colesterol 233 mg.
- Calciu 32 mg.
- Fier 0,7 mg.
- Zinc 1,5 mg.
- Sodiu 44 mg.
- Potasiu 246 mg.
- Vitamina A 9,9
- Vitamina B3 2,2
- Vitamina B9 13
- Vitamina B12 1,3
- Vitamina E 1,2
Proprietăți și beneficii:
Energizant
Fiind bogați în minerale, calamarii ne garantează un nivel bun de energie, dar ne ajută și memoria, încetinesc îmbătrânirea celulară și ne protejează organismul.
Reglează tiroida
Compoziția nutrițională a calamarilor îi face să fie regulatori ai glandei tiroide.
Întărește părul, unghiile și dinții
Acest lucru se datorează prezenței ridicate a vitaminei A și a colagenului în calamar.
Foto: unsplash.com