Cei care beau cafea par a trăi mai mult decât cei care nu au acest obicei, având risc mai mic de deces prematur provocat de boli de inima si afectiuni neurologice, cum ar fi boala Parkinson.
Mai mulți cercetatori din cadrul Institutului de Sănătate Publică al Statelor Unite au declarat astfel că iubitorii de cafea au tendinta de a trai mai mult. Mai precis, în studiu au fost incluse persoane cu vârsta peste 30 de ani care au băut între 3 și 5 cești de cafea pe zi au avut rate mai mici de deces din cauza bolilor de inima, accidentului vascular cerebral, dar și din cauza bolilor neurologice. Trebuie precizat că aceste rezultate se aplică numai în cazul celor care beau cafea, dar, bineînțeles, nu sunt fumători.
Rezultatele se bazează pe chestionarea în mod repetat pe parcursul a 30 de ani, a mai mult de 200.000 de medici din SUA, asistente medicale şi profesionişti din domeniul sănătăţii. În acest timp, aproape 32.000 de participanţi la studiu au murit.
S-a dovedit astfel ca persoanele care au băut până la cinci ceşti de cafea pe zi, de la începutul studiului, au avut riscuri mai mici de a muri pe toată perioada cercetărilor.
Aceste date au fost deja incluse în ghidurile americane privind dieta.
Fie că bem cafea normală sau fie că bem cafea decofeinizată, acest obicei ne ajută să ne menținem ficatul sănătos. Afirmația vine în urma unui studiu în care persoanele participante au fost urmărite privind consumul de cafea în timpul unei zile și, în paralele li s-a măsurat nivelul enzimelor hepatice din sânge, care cresc în bolile hepatice.
Rezultatele au fost în avantajul băutorilor de cafea – valorile enzimelor hepatice erau mai scăzute decât ale celor care nu obișnuiesc să bea cafea.