Cabinetul Orban va hotâră în ședința de joi dacă și ce tip de act normativ va adopta în vederea menținerii unor reguli și în acest weekend, de prevenire a extinderii epidemiei.
Ținând cont de faptul că judecătorii Curții Constituționale au decis că nu se pot restrânge drepturi fundamentale prin ordonanță de urgență și că legea privind starea de alertă nu e încă în vigoare, Puterii îi rămân puține variante:
-fie va lăsa populația fără restricții în acest weekend,
-fie adoptă recomandări și nu obligații,
-fie președintele României prelungește prin decret starea de urgență.
Juriștii Ministerului de Interne și ai altor instituții se consultă la joi dimineață.
În mod normal, joi dimineață ar fi trebuit să știm dacă în acest weekend, dar și săptămâna viitoare mai avem restricții sau nu când vrem să plecăm din localitate.
Asta ar fi trebuit să spună o hotârâre de guvern pe care Executivul să o adopte deja în baza legii prinvind starea de alertă.
Numai că această lege abia a fost adoptată miercuri seară de Camera Deputaților, iar actul normative încă se află la Parlament, nici măcar nu a ajuns la președintele interimar al Senatului pentru a fi contrasemnat.
Așadr, legea nici măcar nu a plecat la Președintele țării, în vederea promulgării.
Legea intra în vigoare la trei zile de la promulgare.
Guvernul ar ai putea acum să modifice o ordonanță mai veche privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, însă judecătorii au impus ca Executivul nu poate limita libertatea de circulație prin acest tip de act.
Aseara, la Europa FM, ministrul Sănătății, Nelu Tătatu, spunea că o soluție va fi totuși găsită astfel încât lumea să fie obligată totuși să respecte niște reguli în acest weekend, adică până intră în vigoare legea privind starea de alertă.
În cazul în care juriștii Guvernului nu vor găsi o soluție, Președintele ar putea prelungi starea de urgență cu 3 zile, însă șeful statului a anunțat deja că nu vrea să facă acest lucru.