Confidenţialitate

CAB începe dezbaterile finale în procesul ”Colectiv”

Curtea de Apel Bucureşti începe astăzi dezbaterile finale în procesul Colectiv, dosar în care în primă instanță, mai mulți inculpați, printre care fostul primar al sectorului 4, Cristan Popescu Piedone, au fost condamnați la mai mulți ani de închisoare.

Totoodată în următoarele, instanţa se va pronunţa în cee ace privește schimbarea  încadrării juridice a unor fapte imputate inculpaţilor, inclusiv în cazul lui Cristian Popescu-Piedone.

La peste cinci ani și jumătate de la tragedia din Colectiv, la termenul din 14 aprilie, 2 judecători au pus problema schimbării încadrării juridice a unor vinovății imputate de procurorii anticorupție unor inculpați.

DNA a protestat, în zadar, iar supravieţuitori ai incendiului şi rudele tinerilor morți au susținut, potrivit ziarului Libertatea,  că schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor ar duce la citez, pedepse “mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”, am încheiat citatul.

Judecătorii i-ar putea absolvi pe fostul primar al sectorului 4 și alți angajați din cadrul Primăriei și pe 2 pompieri  de partea agravantă a faptelor imputate. Altfel spus, s-ar putea elimina partea de pedeapsă care vorbește de fapte care au avut  consecinţe deosebit de grave.

La finalul anului 2019, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. comunităţii.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

În motivarea deciziei de condamnare, publicată în martie 2020, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti susţinea că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar atitudinea inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii.