Scriitorul şi gazetarul Cristian Tudor Popescu a apreciat în Deşteptarea, la Europa FM, că anchetarea pentru profanare de cadavre este o premieră binevenită, care ar putea să tempereze dispreţul faţă de cetăţean al instituţiilor de forţă din România.
Reamintim, Parchetul Militar a început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariția imaginilor care surprind primele momente ale intervenției.
Ancheta se face inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce Orlando Şchiopu, la vremea respectivă adjunct al ISU Bucureşti, ar fi înjurat persoane decedate în urma incendiului.
“Mi se pare o premieră utilă faptul că se cercetează o agresiune verbală a unui ins în uniformă asupra unor civili lipsiţi total de apărare. Căci … ce pot fi morţii altceva? Astfel de lucruri sunt admise printr-o cutumă la poliţişti, la pompieri, la procurori … domne, oamenii înjură! Hai să-i înţelegem că înjură! Nu, hai să nu-i înţelegem! Mai ales că aceasta nu este o înjurătură obişnuită. E o premieră care, după părerea mea, ar putea să-i mai oprească pe unii dintre aceşti inşi în uniformă de a-şi manifesta dispreţul faţă de om.”
Pe de altă parte, jurnalistul Cătălin Tolontan, de la ziarul Libertatea, e de părere că demersul procurorilor are puţine şanse să se încheie cu o sancţiune.
Niciodată – spune el – o anchetă a parchetului militar nu a dovedit nereguli în vreo intervenţie a pompierilor.
“Mă uit la procurori, dacă ei se aşteaptă acuma să aplaudăm, se înşeală. Ei vor să-l urmărească penal pe şeful ISU pentru că a înjurat? De înjurat a înjurat un singur om pe filmul ăla. În locul lui m-aş întreba: asta e infracţiune, să înjuri? Toţi avem momente. Suntem oameni obişnuiţi, puşi în situaţii obişnuite. Haide să judecăm omul acela după faptele lui, după felul în care a decurs intervenţia, după eventuala ascundere a filmului, aia da! Aia este o probă excepţională, la îndemâna fiecărui procuror. Mi-e teamă că procurorii vor intra din nou, de dragul imaginii, într-un proces infinit. Nu vor putea dovedi niciodată infracţiunea dintr-o intervenţie. Căci ei trebuie să dovedească infracţiunea, nu haosul.”