Buzăul va propune un areal denumit Ținutul Buzăului pentru obținerea titlului de geoparc internațional UNESCO.
Acest teritoriu reunește 18 localități rurale din Buzău unde se află, printre altele, Vulcanii Noroioși, trovanții de la Bozioru, așezările rupestre de la Aluniș, chihlimbarul de Colți, Focurile Vii de la Lopătari și multe alte obiective turistice.
Recunoașterea ca geoparc internațional, parte a rețelei UNESCO, ar însemna un imbold extraordinar pentru economia județului, în general, și pentru turismul lcoal, în special.
Tipul de turism pe care inițiatorii proiectului îl propun este cel de explorare. De altfel, grupul de lucru al geoparcului a elaborat deja o serie de materiale d epromovare-broșuri, hărți, prezentări – care prezintă povești ale locurilor din acest ținut, oameni declarați ”tezaure vii” de către UNESCO, locuri care păstrează tradiții , obiceiuri și legende vechi de sute de ani.
Dosarul de candidatură pentru recunoașterea Geoparcului va fi depus în 2018, iar evaluarea va dura 2 ani. Până atunci, în Ținutul Buzăului se amenajează centre de vizitare, va fi organizat un festival și vor exista participări la târguri internaționale.
În România, primul geoparc care a primti acest titlu este Geoparcul Dinozaurilro din Țara Hațegului, administrat de Universitatea București. Rețeaua globală a Geoparcurilor internaționale UNESCO cuprinde 120 de teritorii din 33 de țări.