Scandal uriaș într-un bazin legumicol renumit din județul Buzău după ce doi cultivatori ar fi fost prinși în timp ce achiziționau pesticide interzise de la un bărbat care le introducea ilegal pe piață. La o săptămână după apariția informațiilor, cultivatorii buzoieni cer lămurirea situației care le produce deja grave prejudicii. Proprietarii de sere și solarii de la Glodeanu Sărat spun că produsele lor sunt testate periodic și niciodată analizele de laborator nu au indicat tratarea excesivă cu fertilizanți sau alte substanțe.
Cu o săptămână în urmă, polițiștii descopereau un bărbat care a adus din Turcia fertilizanți interziși pe piața românească. Bărbatul a fost prins exact când livra substanțe către doi bărbați din Glodeanu Sărat, zonă renumită pentru tradiția în legumicultură.
Suspiciunea care a însoțit ancheta a fost aceea că substanțele urmau să fie folosite pentru a forța creșterea legumelor. O situație care creează deja deservicii tuturor cultivatorilor din acest bazin legumicol.
„Noi nu am folosit pesticide de peste 6-7 ani în niciun fel. Vă dați seama că se aduc acuze întregii comunități, ceea ce nu este corect pentru că 99,9% nu știu dacă există cazul acela, dar nu înțeleg de ce s-ar folosi la noi produsele acelea pentru că noi de abia ieșim cu cultura peste 3 săptămâni pe o lună de zile”, a spus Claudiu Breazu, legumicultor.
Reacția primarului din Glodeanu Sărat
O reacție vine din partea primarului din Glodeanu Sărat care s-a întâlnit cu legumicultorii. Alesul local spune că produsele din sere şi solarii sunt sigure și că analizele realizate de-a lungul timpului au confirmat acest lucru. În plus, mulți cultivatori vând producțiile către hipermarketuri unde fiecare lot este testat înaintea livrării.
Directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea: „Am făcut verificări printre 30-40 de producători de legume”
Conducerea Direcției Agricole Buzău anunță că după apariția suspiciunilor au fost derulate mai multe verificări. Zeci de probe au fost prelevate de la începutul săptămânii și vor fi trimise la laboratoare specializate ale Autorității Fitosanitare.
„Până la ora aceasta, noi am făcut verificări printre 30-40 de producători de legume la care tomatele erau în pârg și spre coacere. Ne-au invitat chiar să facem toate verificările necesare, toate analize corespunzătoare pentru a se dovedi că nu avem de-a face cu acestă interacțiune cu substanța amintită. Legumicultorii noștri chiar sunt afectați de aceste știri”, a spus directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Scandalul afectează încrederea consumatorilor
Scandalul de la Glodeanu Sărat – județul Buzău – afectează încrederea consumatorilor, mai ales în marfa care ajunge în piețe. Producătorii care au contracte de livrare cu hipermarketurile sunt obligați, potrivit înțelegerilor comerciale, să trimită săptămânal probe pentru testarea în laboratoare din afara țării.
În cazul legumelor și fructelor livrate către piețe, analizele se fac de către Direcția Fitosanitară, dar pe un număr limitat de probe, alese prin eșantionare.
Sursa foto: Shutterstock