Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a declarat, luni, în conferinţa de presă de la finalul şedinţei Comitetului Executiv, că selecționata României îşi propune la Jocurile Olimpice să treacă de faza grupelor, iar apoi îşi va reseta obiectivul.
“Chiar dacă nu putem să mergem la Jocurile Olimpice cu jucătorii care au reuşit să obţină această calificare istorică după 57 de ani, cred că toţi cei care formează astăzi lotul olimpic vor profita de această oportunitate şi ne vor face mândri în această vară. Cu siguranţă, primul meci va fi şi cel mai dificil, cel cu Honduras, astfel încât misiunea noastră în momentul de faţă este să câştigăm acest prim meci şi, bineînţeles, să trecem de faza grupelor. După aceea ne vom reseta obiectivul pentru aceste Jocuri Olimpice. Cu siguranţă, dacă ne vom situa pe podium la final, şi federaţia va dori să se implice din punct de vedere financiar… şi cred că nu doar noi. Cred că toţi partenerii federaţiei vor dori să se implice în acest sens”, a afirmat șeful Răzvan Burleanu, citat de Agerpres.
Răzvan Burleanu s-a arătat îngrijorat de numărul mare de cazuri pozitive din Japonia, dar în acelaşi timp a menţionat că măsurile impuse de autorităţile japoneze sunt destul de dure.
“Toată pregătirea pentru această participare la Jocurile Olimpice a fost foarte dificilă, pentru că jucătorii noştri au stat în izolare 14 zile la Mogoşoaia. A urmat apoi un zbor de aproape 14 ore şi alte 4 ore în aeroport acolo pentru a îndeplini toate procedurile impuse de organizatori. Apoi, jucătorii noştri au ajuns la hotel, hotel pe care nu au voie să îl părăsească. Acolo condiţiile sunt foarte dure, în sensul în care au voie să se deplaseze doar de la hotel la cele două baze de pregătire şi implicit la stadion. Prin urmare jucătorii noştri vor trebui să se obişnuiască cu aceste restricţii. Şi se vor obişnui pentru că au stat în izolare şi la Mogoşoaia, ei au intrat treptat în aceste măsuri restrictive. Dar toţi sportivii care se vor afla la Jocuri trebuie să respecte aceste măsuri. Suntem îngrijoraţi totodată de numărul mare de cazuri pozitive pe care le vedem în Japonia în comparaţie cu România. Şi suntem îngrijoraţi să vedem totodată cazuri pozitive în rândul altor sportivi prezenţi la Tokyo. Noi sperăm ca toate acestea măsuri, dar şi faptul că mulţi dintre jucători şi toţi membrii staff-ului tehnic sunt deja vaccinaţi, să ne ajute să terminăm sănătoşi această competiţie. A fost o perioadă foarte dificilă pentru toţi membrii staff-ului. Chiar aş spune că aceştia au intrat în cantonament înaintea jucătorilor. Dar în acelaşi timp îmi doresc să stea cât mai mult în acest cantonament şi să se întoarcă din Japonia cât mai târziu”, a precizat preşedintele FRF.
Răzvan Burleanu regretă că unele cluburi nu le-au permis jucătorilor să participe la Jocurile Olimpice.
“Ca să privim partea bună a lucrurilor, ne gândim că avem mai bine de o sută de jucători care au intrat în aria de selecţie. Este îmbucurător să avem atâţia care pot face pasul către echipa naţională. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi jucători, vă pot spune că au fost foarte mulţi care şi-au dorit să fie prezenţi la Jocurile Olimpice, dar, din păcate, cluburile nu i-au lăsat şi a fost, să spun aşa, o reacţie de tristeţe din partea noastră. Şi nu gândindu-ne neapărat la echipa naţională olimpică, ci mai ales la jucători, pentru că nu ştim dacă ei vor mai avea o asemenea oportunitate, chiar dacă pentru 2023 obiectivul noului selecţioner va fi acelaşi, şi anume de a termina în primele patru echipe la CE pentru ca în 2024 să putem merge din nou la Jocurile Olimpice. Eu mi-aş dori ca jucătorii care au rămas la cluburi să îi vedem jucând şi nu doar la nivel intern, ci şi în competiţiile europene. Mai ales că acei jucători care făceau parte din lotul olimpic extins se regăsesc la echipele noastre care participă în această perioadă în cupele europene. De aceea mi-aş dori să îi văd jucând mai mult şi unii dintre ei chiar beneficiind de anumite transferuri în această perioadă”, a mai spus Răzvan Burleanu.
Lotul echipei României, care se află în Japonia din 15 iulie, este compus din următorii jucători:
- portari: Marian Aioani, Mihai Popa & Ştefan Târnovanu
- fundaşi: Andrei Raţiu, Ricardo Grigore, Andrei Chindriş, Virgil Ghiţă, Alexandru Paşcanu, Radu Boboc & Florin Ştefan
- mijlocaşi: Andrei Ciobanu, Marius Marin, Marco Dulca, Alexandru Dobre, Valentin Gheorghe, Ion Gheorghe, Tudor Băluţă, Eduard Florescu, Antonio Sefer & Ronaldo Deaconu
- atacanţi: George Ganea & Andrei Sîntean
Conform regulamentului, pentru ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice sunt eligibili jucătorii născuţi începând cu 1 ianuarie 1997. Din cei 18 jucători plus 4 rezerve, maximum 3 pot fi peste limita de vârstă.
Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în 2020, au fost amânate pentru anul acesta din cauza pandemiei. Turneul de fotbal va debuta pe 21 iulie şi se va încheia pe 7 august. România s-a calificat în urma prestaţiei echipei naţionale Under-21 la Campionatul European de tineret din 2019, când a ajuns în semifinale. Selecţionata de fotbal a României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani.
România face parte din Grupa B la Jocurile Olimpice, alături de Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Honduras.
Programul meciurilor în grupa României:
- Joi 22 iulie: Noua Zeelandă – Coreea de Sud (ora locală 17:00, Kashima), Honduras – România (ora locală 20:00, Kashima)
- Duminică 25 iulie:Noua Zeelandă – Honduras (ora locală 17:00, Kashima),România – Coreea de Sud (ora locală 20:00), Kashima)
- Miercuri 28 iulie: România – Noua Zeelandă (ora locală 17:30, Sapporo),Coreea de Sud – Honduras (ora locală 17:30, Yokohama).
FOTO: FRF