Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) va deschide, în premieră, pentru vizite publice buncărul antiatomic, construit în secret în subsolul Palatului Primăverii din Bucureşti.
Familia Ceauşescu s-ar fi refugiat în buncăr în caz de bombardament sau de atac chimic ori nuclear.
Această încăpere se află la aproape 10 metri sub pământ, intrarea fiind mascată de o uşă capitonată – potrivit agenției de știri Mediafax.
„Pentru a pătrunde în subteran trebuie descuiată o uşă metalică masivă, închisă ermetic. Cele 17 trepte albe, de marmură, cordonul roşu care ţine loc de balustradă şi pereţii bej, ornamentaţi, creează impresia coborârii spre o sală de ceremonii.” Mediafax
În centrul buncărului se află o masă de lemn masiv, înconjurată de opt jilţuri sculptate, iar de jur-împrejurul camerei se află diverse cadouri primite de cuplul Ceauşescu.
„În partea opusă scării de intrare se află o canapea, o măsuţă de lemn şi încă două jilţuri, toate aflate lângă uşa care duce spre cea mai misterioasă parte a încăperii – coridorul secret de intrare în camera de refugiu.” Mediafax
Potrivit agenției de știri Mediafax, care citează mărturii ale foștilor angajați ai familiei Ceaușescu – coridorul respectiv ar duce spre un al doilea buncăr, o cameră de refugiu în care dictatorul s-ar fi putut ascunde o lungă perioadă de timp şi care avea legătură, de asemenea, cu un alt tunel secret care avea ieşire spre zona lacului Floreasca.
Tot foștii angajați spun că, în momentul fugii lui Ceauşescu, tunelul ar fi fost zidit în mare grabă pentru a-l împiedica pe dictator să se ascundă aici şi a-l determina, astfel, să meargă spre o altă proprietate.
Palatul se află pe bulevardul Primăverii din Bucureşti, la numărul 50, și are 80 de încăperi. Poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 17:00. Turul standard ( vizitarea a 40 de încăperi, cu ghid) costă 30 de lei și durează aproximativ 40 de minute.
Pentru a vizita buncărul din subteranul Palatului şi colecţia de portrete a cuplului Ceauşescu ( cu ghid și fără limită de timp), vizitatorii trebuie să se înscrie la un tur privat care costă 200 de lei.