Confidenţialitate

Bullyingul în școli, tot mai frecvent. Atât elevul agresat cât și agresorul au nevoie de consiliere, transmite organizația Salvați Copiii | AUDIO

Nu este suficientă doar intervenția poliției atunci când au loc cazuri de violență în școli. Atât agresorul, cât și copilul agresat au nevoie de consiliere, spun reprezentanții organizațiilor neguvernamentale. Ei amintesc că școlile trebuie să desfășoare permanent acțiuni de prevenire a acestor situații, iar cadrele didactice trebuie să aibă pregătire pentru a putea gestiona astfel de cazuri.

În toaleta un liceu din Bacău, un elev e lovit cu palmele de un coleg, băgat cu capul în toaletă, apoi pus să meargă în genunchi și să pupe mâna agresorului. În astfel de situații, nu e suficientă doar intervenția poliției, a spus la Europa FM George Banu, director de programe în cadrul organizației Salvați Copiii:

„Este vorba despre un act de violență gravă și în aceste situații este nevoie de intervenția autorităților. Ar trebui evaluată sesizarea și de către poliție dar și de către DGASPC și văzut dacă copilul care a agresat are nevoie și de consiliere psihologică, în acest caz ambii copii au nevoie de asistență.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Datele organizației Salvați Copiii arată că, în România, un elev din doi este victima actelor de ameninţare, de umilire sau de violenţă fizică, iar patru copii din cinci asistă la situaţii de bullying.

Încă din 2020, școlile sunt obligate prin lege să înființeze grupuri de acțiuni care să prevină astfel de situații. Dar din 5.000 de școli, numai 250 au astfel de grupuri care organizează săptămânal întâlniri cu elevii, mai spune George Banu:

„Odată creat grupul de acțiune, el își face un plan. În fiecare săptămână să invite elevii să discute despre bullying și atunci vor fi dezvăluite multe situații pe care nu le știau cadrele didactice, se pot organiza întâlniri cu părinții, martorii trebuie încurajați să intervină atunci când se poate și când nu se pun ei înșiși în pericol pentru a diminua formele considerate mai ușoare și care în timp nasc situații grave. Rețeta e simplă: trebuie implicați ei și ei trebuie să propună sau să decidă într-o anumită măsură cum să-și organizeze activitățile, copiii trebuie sprijiniți în astfel de activități.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru a preveni atât agresiunile, cât și cazurile de bullying, e nevoie și de o pregătire specială a cadrelor didactice, mai spun reprezentanții Salvați Copiii:

„Ar trebui ca toți cei care sunt studenți acum și vor deveni profesori să beneficieze de un modul de informare cu privire la drepturile copilului, abuz, obligații deontologice și bullying evident.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din păcate, România are foarte puțini consilieri școlari care să gestioneze alături de profesori și părinți cazurile de violență din școli, adică un consilier la 900 de copii.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cazurile de bullying din școli s-ar reduce dacă ar fi introduse uniformele, spune președintele CNCD | AUDIO