Confidenţialitate

Bulgaria vrea să construiască nave maritime împreună cu Rusia

După ce a respins propunerea României de înființare a unei baze navale la Marea Neagră, Bulgaria îi propune Rusiei un parteneriat economic.

Astfel, aflat la un forum economic la St. Petersburg, ministrul bulgar al Economiei i-a propus omologului rus ca cele două țări să construiască împreună vapoare și platforme maritime.

 

Site-ul bulgar novinite precizează că oficialii bulgari le-au propus omologilor ruși să se asocieze pentru a construi și  alte produse cu valoare adăugată mare care să fie vândute atât în Rusia câr și în UE.

Intenția de colaborare dintre Bulgaria, membră NATO și a Uniunii Europene, și Rusia vine în contextul menținerii sancțiunilor economice impuse Rusiei de către Washington și Bruxelles, după anexarea Peninsulei Crimeea.

Acest anunț vine în contextul în care joi, în ziua vizitei președintelui României la Sofia, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat joi că atât el cât şi preşedintele se opun iniţiativei României de înființare a unei flote NATO în Marea Neagră.

De la începutul anului, oficialii români încearcă să convingă Bulgaria și Turcia pe de o parte, dar și pe ceilalți lideri ai NATO, că în Marea Neagră se impune înființarea unei baze navale în condițiile în care la est, în Crimeea, Rusia a amplasat la Mareea Neagră capabilități militare uriașe.

Întrebat despre reacția negativă a Sofiei, președintele Klaus Iohannis, a explicat că la mijloc este vorba despre o neînțelegere. Și asta pentru că România nu a propus înființarea unei flote, ci o ,,inițiativă navală,, care să facă exerciții comune.

Doar că bulgarii cred că, indiferent cum s-ar numi, asociarea dintre forțele navale militare ale celor trei țări NATO riverane Mării Negre n-are  de ce să existe.

“Nave NATO pot efectua patrule pe frontierele noastre doar în cazul unui aflux puternic de refugiaţi”, a declarat premierul Boiko Borisov joi, citat de site-ul Novinite.com.

De asemenea, ministrul bulgar al apărării, care tocmai se despărțise de omologul român Mihnea Motoc la reuniunea NATO de la Bruxelles, a declarat: ,,Informaţiile despre o presupusă propunere de a crea o flotă navală comună cu România şi Turcia pentru a contracara o eventuală ameninţare rusă în Marea Neagră au reprezentat un “război de propagandă cu elemente de tactică de război hibrid”.

Mai mult,  ministrul bulgar al Apărării a spus chiar că Bulgariei nu i-a fost înaintată nicio propunere de a înfiinţa o forţă navală comună cu România şi Turcia în Marea Neagră.