Confidenţialitate

Buletinul de analiză a apei pentru București. Cât de periculoasă este apa de la robinet în Capitală

Începând de marți, mai mulți bucureșteni au sesizat un puternic miros de clor în apă.

În special locuitorii sectoarelor 5 și 6 din București au sesizat clorul din apă. Miercuri, pe rețelele  sociale a început să circule un mesaj alarmist în care se vorbea despre apă contaminată și nerecomandă consumului.

Mesajul fals care a circulat miercuri pe Facebook și WhatsApp a fost următorul: “Apa Nova a informat că, în urma unui incident (nu a menționat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiți să folosească cea mai mare cantitate de clor permisa de lege și m-a sfătuit să nu dăm copiilor și să nu gătim cu ea în următoarele 48 de ore! Avertizarea este valabilă pentru tot Bucureștiul, așa că puteți să îi informați și pe cei apropiați si pe cei mai putin apropiati”.

Apa Nova a ieșit în a doua parte a zilei cu un comunicat de presă în care căuta să dea asigurări că apa de la robinet este sigură pentru consum. Totuși, la câteva ore de la acest comunicat, Ministerul Sănătății, prin DSPMB, a publicat pe siteul său o avertizare privind calitatea apei potabile în Capitală.

“Distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe raul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.  (…)

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezinta un motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicata în acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursa informează ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu exista alte efecte pe termen lung.

Cu toate acestea, pana la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate, specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.

Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea apa este bună de băut”.

Până la comunicatul DSPMB, nimeni nu informase de o ”poluare cu amoniu” care să afecteze alimentarea cu apă a Bucureștiului, la fel cum Apa Nova nu a anunțat că folosește cantități suplimentare de clor pentru tratarea apei, decât după ce s-au propagat mesajele alarmiste.

În realitate, cantitatea de clor din apa potabilă, deși crescută, nu este atît de periculoasă precum mesajele care s-au viralizat rapid, însă aceasta poate provoca probleme persoanelor sensibile, care în mod normal ar fi trebuit informate înainte.

 

Cum arată buletinul de analiză a apei pentru București de joi, 31 ianuarie

Comunicatul Apa Nova de joi, 31 ianuarie, privind prezența clorului din apă

”Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6.

Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma și atestă calitatea și  potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă.

Conform legislației în vigoare, concentrația clorului rezidual liber în apa potabilă din rețeaua de distribuție trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru. Ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezența clorului în apa potabilă este deci o necesitate și o garanție că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranță a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentrații mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranță (de exemplu, SUA).

În mod uzual, operatorii de apă mențin un nivel al dezinfectantului (clor rezidual în formă liberă) la valori de până la 0.50 mg. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, clorul, care este prezent în apa potabilă, se poate încadra în limitele între 0,20 mg/l și până la 1 mg/l, utilizarea clorului fiind cea mai sigură și frecventă metodă pentru tratarea apei (eliminarea de viruși și bacterii).

Rezultatele monitorizării calității apei în București în acest moment arată că concentrația de clor rezidual în formă liberă nu a depășit valoarea de 0.40 mg/l și nu a fost mai mici de 0,10 mg/l.

Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, a crescut concentrația de amoniu din râul Argeș, acesta fiind una dintre cele doua surse apa brută folosită de către Apa Nova în procesul de producție a apei potabile pentru capitală.

Administrația Națională Apele Române nu a făcut nicio informare cu privire la o poluare cu amoniu pe râul Argeș. Din preocuparea continuă a producătorului și operatorului de apă potabilă pentru municipiului București pentru calitatea serviciilor oferite, acesta a acționat conform Bunei Practici Industriale pentru situații specifice, prin creșterea dozei de clor în procesul de tratare în limita necesară, fără a depăși limita maximă admisă. Efectul creșterii dozei de clor a condus la apariția disconfortului organoleptic (gust și miros) în câteva puncte din sectoarele 5 și 6.

 

Chiar dacă aceste măsuri au fost luate pentru a asigura furnizarea în condiții de calitate și siguranță a apei potabile, operatorul își cere scuze consumatorilor săi care au resimțit acest disconfort”