Ministerul de Externe anunță că au fost trimise deja toate buletinele de vot şi ştampilele necesare scrutinului în afara ţării.
Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a precizat, joi, că, în prezent, sunt deschise 378 de secţii de votare în străinătate, ultima fiind deschisă cu două zile în urmă, în oraşul spaniol Valencia, “la cererea unui grup important de români care au vrut să participe la referendum mai aproape de casă, fără a se deplasa”.
Din cele 378 de secţii, 192 sunt deschise în sediile şi oficiile diplomatice şi consulare, a precizat Teodor Meleşcanu.
Au dreptul de a participa la referendumul pentru modificarea definiției familiei în Constituție toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Pragul pentru validarea referendumului pentru redefinirea familiei
La finalul acestei săptămâni, românii trebuie să răspundă prin DA sau NU la următoarea întrebare: ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.
Concret, legea supusă votului prevede modificarea Constituției României pentru ca familia să nu mai fie definită ca uniunea între soți ci că ”familia se bazează pe căsătoria între un bărbat și o femeie”.
Referendumul va duce la modificarea actualei Constituții doar dacă vor merge la vot 5.481.280 de alegători, din care 4.567.734 vor pune ștampila pe „DA”.