Confidenţialitate

Bugetul UE, dezbătut la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene se reunesc astăzi la Bruxelles pentru a încerca găsirea unui compromis în ceea ce priveşte împărţirea viitorului buget al Uniunii Europene aferent perioadei 2021-2027 – adică peste o mie de miliarde de euro.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern vor trebui să decidă dacă şi cu cât va creşte contribuţia fiecărei ţări după BREXIT dar şi dacă şi cum vor fi pedepsite financiar statele care nu respectă statul de drept.

Potrivit cotidianului Politico, dezbaterile vor fi aprinse. După BREXIT, bugetul Uniunii va scădea cu 75 de miliarde de euro, iar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca fiecare stat membru să contribuie anual cu 0,75 la sută din propriul produs intern brut mai mult.

Cum statele dezvoltate au cel mai mare PIB, tot ele ar urma să contribuie cel mai mult la bugetul comnun. De exemplu, contribuţia Germaniei ar urma să crească de la 25.5 miliarde de euro anual la aproape 33 de miliarde de euro anual.

Dispute există şi în ceae ce priveşte împărţirea banilor. În timp ce ţările din Estul Uniunii vor menţinerea unor alocări importante pentru agricultură şi dezvoltarea infrastructurii, unele state occidentale vor ca cei mai mulţi bani să fie alocaţi pentru crearea unei Uniuni cu cât mai multă energie verde.

Cât priveşte eventuala pedepsire financiară a celor care încalcă statul de drept, mecanismul încă se negociază, Ungaria şi Polonia fiins statele aflate în vizor şi care evident ridică obiecţii.