Confidenţialitate

Bugetul pentru 2021, o provocare pentru coaliția de guvernare | AUDIO

Bugetul pe anul în curs este principala preocupare din aceste zile a coaliției de guvernare. Premierul Florin Cîțu intenționează să finalizeze proiectul de buget săptămâna aceasta sau cel mai târziu la începutul celei viitoare și să-l transmită Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

Construcția bugetului pe anul în curs nu este o misiune ușoară, au declarat public mai mulți oficiali, inclusiv prim-ministrul Cîțu sau vicepremierul Dan Barna.

Și asta deoarece cheltuielile sunt mari, veniturile au rămas aproximativ la fel, iar România trebuie să se încadreze în ținta de deficit de maximum 7% convenită cu Comisia Europeană.

Șeful Guvernului a explicat că prioritățile de anul acesta vor fi sănătatea și investițiile. Și asta pentru că, la cheltuielile obișnuite până acum din sănătate se adaugă eforturile de combatere a pandemiei de coronavirus, în special campania de vaccinare.

Nici cheltuielile din domeniul social nu sunt neglijabile, în contextul în care angajații din domeniul bugetar sunt nemulțumiți de înghețarea anunțată a salariilor. De asemenea, cheltuielile cu pensiile se vor ridica numai anul acesta la peste 8  miliarde de lei și asta în condițiile în care majorările ar urma să nu mai aibă loc.

La toate acestea se adaugă și solicitările primarilor și președinților de consilii județene, care cer bani de la guvern atât pentru campania de vaccinare, cât și pentru proiectele proprii.

”Bugetul este sub o presiune foarte mare”, a tras vicepremierul Dan Barna un semnal de alarmă, din cauza necesităţii de a ne încadra în acel deficit de 7% agreat cu Comisia Europeană.

Miza pentru încadrarea în ținta de deficit este uriașă, deoarece eventualele derapaje de la aceasta ar putea duce la creșterea dobânzilor la care se împrumută România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre