Confidenţialitate

Bugetul UE pentru 2025 se va axa pe cercetare, sănătate, educație și climă. Care sunt beneficiile pentru România | AUDIO

Raportul bugetului Uniunii Europene pentru 2025 a fost aprobat azi de plenul Parlamentului European. Eurodeputații au stabilit un buget de aproape 201 de miliarde de euro, cu 1,24 de miliarde de euro mai mult decât a propus Comisia Europeană în luna iunie.

„Parlamentul dorește să sprijine programe importante pentru a face față provocărilor din domeniul sănătății, pentru a sprijini tinerii, agricultura și zonele rurale, pentru a-i ajuta pe cei afectați de dezastre naturale, pentru a susține acțiunile climatice, pentru a gestiona migrația și nevoile de securitate, precum și pentru a consolida sprijinul UE acordat regiunilor vecine, care se confruntă cu crize geopolitice și umanitare” se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Urmează acum negocieri cu reprezentanții Consiliului UE și ai Comisiei.  Cele trei instituții trebuie să se pună de acord asupra modului de plată a dobânzilor ridicate pentru PNRR și dorința statelor dezvoltate de a aloca sume mai mici către bugetul comun al Uniunii.

O rezoluție comună referitoare la bugetul UE, adică explicarea sumelor alocate, nu a fost adoptată în plenul Uniunii din cauza disensiunilor politice. Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE, spune că lipsa acestei rezoluții oferă libertate pentru pașii care urmează

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

” Rezoluția Parlamentului European, care explică acest buget, nu a trecut de votul plenului. Este o situație nefericită care dăunează Coaliției pro-europene și adâncește tensiunile între familiile politice pro-europene, pentru că arată că dreapta se aliază, la nivel european, cu extrema-dreaptă. Pentru mine, ca negociator-șef al bugetului UE, este o ușurare, pentru că fără această rezoluție am libertatea de a negocia acest buget fără constrângeri suplimentare, ceea ce înseamnă că pot să mă lupt și mai bine pentru interesele Parlamentului European și, automat, și pentru interesele României” ne-a declarat Victor Negrescu.

Prioritățile Parlamentului European pentru 2025 

Victor Negrescu, negociator șef al bugetului PE pentru anul viitor, a subliniat și prioritățile Parlamentului European pentru următorul an:

  • – o creștere cu 110 milioane pentru programele din domeniul sănătății;
  • – pe lângă respingerea tăierilor propuse de Consiliu, solicităm suplimentarea cu 70 de milioane de euro a programelor noastre de tineret și educație. Erasmus a devenit un program care este accesat mai ales de elite, deoarece a devenit imposibil pentru studenții și profesioniștii noștri să aibă acces la mobilități odată cu creșterea costurilor de trai;
  • – 42 de milioane de euro în plus pentru a ne proteja cetățenii împotriva efectelor dezastrelor naturale, inclusiv inundațiile recente care au afectat Europa Centrală. Avem nevoie de surse de finanțare noi;
  • – 96 de milioane de euro suplimentare pentru fermieri și agricultură;
  • – 35 de milioane de euro pentru protecția frontierelor și sprijin pentru solicitanții de azil, inclusiv pentru a finaliza integrarea deplină în spațiul Schengen a României și Bulgariei;
  • – acordarea de sprijin pentru infrastructura de transport și energie prin creșterea fondurilor pentru Mecanismul pentru Interconectarea Europei sau suplimentarea fondurilor pentru a proteja natura și biodiversitatea și a sprijini lupta împotriva schimbărilor climatice.
  • – creșterea capacității noastre de a acționa la nivel global prin majorarea fondurilor în acest sens, fie că vorbim de ajutor umanitar sau fondurile pentru Vecinătatea de Est și cea Sudică, în special Republica Moldova, care, acum, după recentul referendum, are nevoie de mai mult sprijin.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În cazul României, este evident că sunt multe puncte pozitive. M-aș referi aici la sprijinul Parlamentului European pentru programul dedicat protecției frontierelor, sprijinul pentru aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, m-aș referi aici la coordonarea  sistemului de securități sociale care ar permite Diasporei europene, inclusiv cea românească să își transfere mai ușor drepturile și beneficiile sociale, inclusiv pensiile, dintr-un stat în altul. Mă refer aici și la sprijinul consistent pentru Agricultură, în special pentru fermierii tineri”, a explicat eurodeputatul pentru Europa FM.

Ce urmează

„Votul va iniția trei săptămâni de negocieri de „conciliere” cu Consiliul, pentru a ajunge la un acord privind bugetul pentru anul viitor, ce va trebui apoi votat de Parlament și semnat de președinta Roberta Metsola” explică reprezentanții Parlamentului European.

Autor: Oana Tache

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ce spun primarii de la Sectorul 1 și Sectorul 6 despre referendumul propus de Nicușor Dan: Împărțirea bugetului necesită o analiză / Pe bucureșteni nu-i interesează de unde se cheltuie banii | AUDIO