Fluviul Dunărea s-a revărsat peste maluri amenajate în mai multe zone din Budapesta după ce apa a crescut cu aproape un metru în 24 de ore. Circulația a fost oprită pe mai multe străzi unde a ajuns apa. Zona în care se află clădirea istorică a Parlamentului, emblemă a Budapestei, aflată pe pe malul Dunării, a fost acoperită de apă.
Imaginile prezentate în direct din Budapesta de mai multe televiziuni și platforme online prezintă străzi inundate şi rampe pentru bărci scufundate.
La Parlament, se poate vedea cum Dunărea a acoperit întreaga zonă, iar din indicatoarele auto se mai văd doar vârfurile.
🚨 The Danube River is currently overflowing its banks in Hungary, causing significant flooding in Budapest
• The embankment in the city center is submerged, with rising water levels posing a growing threat to nearby areas pic.twitter.com/e5QlIeesCm
— Anadolu English (@anadoluagency) September 20, 2024
Acolo, nivelul apei a ajuns la aproape 7 metri, cel mai ridicat din ultimii zece ani, dar sub cei 8,91 metri înregistrați în 2013, pragul record – potrivit datelor prezentate de Direcția Generală pentru Gospodărirea Apelor din Ungaria.
În ultimele zile, s-au ridicat baraje impovizate, cu saci de nisip… iar pregătirile continuă.
Guvernul a avertizat că viitura va atinge vârful în Budapesta pe 21 septembrie – la capătul unei săptămâni de eforturi pentru prevenirea inundațiilor.
Premierul Ungariei, Viktor Orban: „Cu excepția unui eveniment sau accident neașteptat, putem ține apele sub control”
„Au fost pregătite linii de protecție pentru un nivel al apei crescut la 9 metri. Acest nivel este mai mare decât recordul anterior. Credem că am asigurat sistemul de apărare împotriva inundațiilor din Budapesta. Apărăm cele mai vulnerabile puncte ale orașului. Cu excepția unui eveniment sau accident neașteptat, putem ține apele sub control. Vârful va fi atins sâmbătă, potrivit estimărilor. Viitura va ieși de pe teritoriul țării până la jumătatea săptămânii viitoare”, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
În Capitala Ungariei, sunt mobilizați reprezentanți ai Protecției Civile și militari – alături de 15.000 de voluntari.
Alerta se menține pe mai multe râuri. Oraşele situate în apropierea cursurilor de apă au instalat – de asemenea – diguri provizorii cu ajutorul a sute de militari şi sute de voluntari.
Sursa foto: Europa FM / Mihai Bucureșteanu