Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat miercuri, 6 aprilie 2022, după ședința de Guvern, că Ministerul Muncii a avut trei acte normative pe ordinea de zi: o măsură de protecție socială pentru românii care lucrează în companii afectate de sancțiunile impuse Federației Ruse, o măsură ce privește strategia națională pentru drepturile persoanelor cu dizabilități și actul normativ care clarifică prevederile în scopul creșterii calității sistemului de formare profesională.
Budăi, despre măsura de protecție socială pentru românii care lucrează în companii afectate de sancțiunile impuse Federației Ruse
„Sunt aici trei țări pe care le-am identificat: Belarus, Ucraina și Federația Rusă. Susținem, în calitate de Guvern, orice măsură de sancționare a Rusiei, dar susținem în același timp că niciun cetățean român nu trebuie să sufere. În această idee am venit azi cu o Ordonanță de Guvern prin care am reglementat că acei salariați din acele societăți comerciale care vor suferi din cauza sancțiunilor, dar și cele de pe linia de aprovizionare, să beneficieze de acel șomaj tehnic și anume 75% din contravaloarea salariului, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie”, a explicat Marius Budăi.
Ministrul Muncii, despre strategia națională pentru drepturile persoanelor cu dizabilități
„O altă măsură extrem de importantă și o măsură la care eu țin foarte mult pentru că sunt un lucrător vechi în asistență socială este strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități, strategie intitulată de noi, de ministerul Muncii, „O Românie Echitabilă 2022 – 2027”. De asemenea și un plan operațional de implementare a acestei strategii. Strategia urmărește stimularea participării active a persoanelor cu dizabilități în cadrul pieței muncii, dar și o participare deplină a lor la luarea deciziilor ce-i privesc”, a mai spus Marius Budăi.
Budăi, despre actul normativ care clarifică prevederile în scopul creșterii calității sistemului de formare profesională
„Executivul a aprobat un proiect de hotărâre mai tehnic – actul normativ clarifică prevederi cu scopul de a crește performanța, calitatea sistemului de formare profesională. În ultimii ani, din cauza pandemiei și acum din cauza războiului, piața forței de muncă a avut mult de suferit și multe modificări au intervenit asupra pieței muncii. Am făcut câteva clarificări la ordin tehnic care, spunem noi, o să aducă multe beneficii în formarea profesională continuă a adulților”, a conchis Marius Budăi.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea