Aleșii locali au votat astăzi un proiect care vizează acordarea a 5.000 de tichete a câte 9.000 de lei fiecare pentru orice mașină veche predată pentru casare.
Voucherele ce vor fi oferite de Primăria capitalei în schimbul rablelor bucureștenilor vor putea fi folosite și pentru cumpărarea de aragaze sau televizoare.
Eco-voucherele vor fi acordate în perioada 2018 – 2019.
Beneficiarii voucherelor pot fi persoane fizice sau juridice de drept privat, cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, fără a avea obligaţii de plată la bugetul local.
În baza eco-voucherelor vor putea fi achiziţionate maşini Euro 6 sau electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice.
Ea a menţionat că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii majorităţii, a fost avansată ideea utilizării eco-voucherelor şi în vederea achiziţionării de produse electronice şi electrocasnice (iPad, frigider, aragaz, TV screen), urmând astfel un model folosit şi în alte ţări.
Firea a anunţat că programul va continua şi anul viitor.
Proiectul iniţial a fost modificat printr-un amendament conform căruia prin eco-vouchere pot fi achiziţionate şi obiecte electrocasnice sau electronice de clasă energetică superioară.
Primarul general Gabriela Firea.
Pe de altă parte, primarul general a anunțat că din bugetul bucureștenilor vor fi trasferate alte 2 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.
Astfel, suma alocată în acest de Consiliul Capitalei pentru construcția Bisericii Ortodoxe ajunge la 5 milioane de euro.
Primarul general a anunțat la începutul ședinței. și că pentru construirea Spitalului Metropolitan din nordul Bucureștiului s-au obținut primele avize.
Complexul medical ar urma să fie ridicat de o companie desemnată în urma unei licitații internaționale.
În același timp, Gabriela Firea susține că în capitală va fi construit și un centru în care bolnavii de cancer vor fi tratați printr-o metodă revoluționară- terapia cu protoni.
Protonoterapia poate completa radioterapia convenţională prin iradierea suplimentară a tumorii după ce s-a administrat o doză suficientă cu radioterapie cu fotoni.
“Calitatea vieţii după protonoterapie este mai bună decât cea a bolnavilor trataţi cu radioterapie convenţională. Efectele secundare adverse sunt foarte scăzute şi pe timp scurt (…) cu scăderea incidenţei apariţiei unui al doilea cancer după radioterapie convenţională”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii Consiliului General al Municipiului București.
Se estimează că prin realizarea investiţiei se va asigura consultarea, evaluarea şi diagnosticarea lunară pentru circa 3.600 de bolnavi, iar pentru diversele proceduri cu protonoterapie se vor asigura anual tratamente pentru peste 6.000 de bolnavi.
Tot în ședință de astăzi, Consiliul General a aprobat instalarea în spațiile publice din capitală de routere astfel încât toată lumea să aibă acces la internet gratuit.