În București, sunt tot mai multe persoane care au înțeles că plasma donată îi poate ajuta pe pacienții cu COVID-19 în stare gravă să se facă bine.
”În ultima săptămână, s-a ajuns la 4-5 donatori de plasmă pe zi, față de numai unul, cel mult doi, până acum”, a spus la Europa FM, Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii din Capitală.
”Cel puțin în ultima săptămână, la Centru de Transfuzii Sanguine din București, numărul donatorilor de plasmă convalescentă a crescut. Pe de o parte, am primit liste cu pacienții externați, în luna iulie, de la Spitalul Victor Babeș și avem acum o bază de potențiali donatori pe care îi sunăm și îi programăm și, pe de altă parte, a crescut și adresabilitatea: sunt foști pacienți de boală COVID care sună la Centru pentru a se programa”, a spus Doina Goșa.
Ministerul Sănătății a modificat recent condițiile pentru cei care doresc să doneze plasmă convalescentă. Biletul de externare din spital nu mai este obligatoriu în cazul celor care s-au vindecat de COVID-19 și nici măcar testul PCR care să ateste că nu mai sunt purtători de coronavirus.
Directoriul Centrului de Transfuzii din București, Doina Goșa a amintit la Europa FM că momentul optim pentru donarea de plasmă este la 2-3 săptămâni de la vindecare, deoarece, în timp, cantitatea de anticorpi scade.
“(Donatorii n.r.) trebuie să aibă la ei biletul de ieșire din spital. Noi primim la donare și foștii pacienți de boală COVID care nu au fost în spital, care au fost izolați la domiciliu. Pot să vină să doneze plasmă COVID dacă au un test negativ de virus. Dacă nu au acest test negativ și au un test de anticorpi, de asemnea pot să vină la 14 zile de la testul de anticorpi. Dacă nu au nici testul de anticorpi, nici testul de SARS-COV-2 negativ, se pot adresa Centrului de Transfuzii la 28 de zile de la efectuarea testului pozitiv”, a menționat directorul Centrului de Transfuzii din București.
Potrivit Ministerului Sănătății, până pe 10 august, la nivel național, erau 490 de donatori de plasmă COVID, în condițiile în care numărul persoanelor vindecate a depășit 30.000.