Aproape 50 de muzeografi au protestat, sâmbătă, în fața Muzeului Naţional de Istorie a României, nemulţumiţi de legea salarizării unice, aflată în prezent la Senat. Protestatarii au purtat umbrele, pancarte şi tricouri albe inscripţionate cu textul ”Exist! Muzeele nu sunt cultură de rangul trei”.
De asemenea, au adus pancarte cu mesaje precum: ”Cercetare fără bilet de voie”, ”Ruşine! Vă bateţi joc de istorie”, ”35 de ani muzeograf – 1.350 pensie”, ”Respect pentru cercetare” şi ”Nu umiliţi pe cei ce deţin cheile istoriei”.
Liderul protestatarilor este Decebal Vleja, preşedintele sindicatului MNIR. Folosind o portavoce, acesta a enunţat revendicările protestatarilor.
De la ora 15.00 până la ora 16.30, muzeologii se vor afla în faţa sediului Ministerului Culturii, unde vor prezenta lista de revendicări.
Realizarea unei grile de salarizare, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a situaţiei actuale din muzee, este prima solicitare a angajaţilor. Ei doresc ca grilele aplicate pentru personalul din muzee să fie la egalitate cu cele aplicate pentru angajaţii din instituţiile de spectacole şi educaţie.
O altă revendicare o reprezintă renunţarea la diferenţele de salarizare existente între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România. Distincţia aceasta este considerată de sindicalişti ca ”discriminatorie”.
O a treia revendicare este punerea în aplicare, de urgenţă, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iulie 2017. Această măsură ar avea drept efect stoparea exodului personalului de specialitate din muzee.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de actuala formă a Legii salarizării, care ”umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale”, aşa cum spun reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din MNIR.
La Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19.00, protestatarii vor expune pe panouri fluturaşii de salarii şi vor purta tricouri personalizate.
Foto: Facebook Decebal Vleja