Observaţii astronomice, ateliere pentru copii, spectacole cu roboţi, experimente, incursiuni interactive în activitatea unui geolog, a unui astronaut sau chiar a unui spion pot fi realizate, vineri şi sâmbătă, în Parcul bucureștean Izvor.
Publicul de toate vârstele este invitat să descopere lumea extraordinară a ştiinţei prin jocuri, participarea la experimente sau la expoziţii pentru stimularea creativităţii, a gândirii critice şi a curiozităţii.
În Parcul Izvor, sunt prezenţi reprezentanţi ai tuturor institutelor mari de pe platforma de la Măgurele – Institutul Naţional de Fizică a Pământului, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul de Inginerie şi Fizică Nucleară, Institutuli Naţional de Fizică a Laselor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, dar şi de la cinci facultăţi de la Universitatea din Bucureşti – Chimie, Biologie, Geologie, Geofizică, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.
Potrivit organizatorilor, pasionaţii de ştiinţă vor fi uluiţi de experimentele de fizică şi chimie pe care le pot efectua, vor avea posibilitatea să participe la ateliere interactive de mecatronică, robotică, control al mişcării, educaţie financiară şi ecologică, precum şi la jocuri şi concursuri pe diverse teme ştiinţifice.
De asemenea, unele dintre cele mai premiate invenţii ale cercetătorilor români vor fi la îndemâna vizitatorilor, publicul având ocazia să afle rezultatele muncii desfăşurate în diverse muzee, universităţi şi institute din România.
La Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022 este prezentă şi Poliţia Română, la standurile de Prevenire a Criminalităţii şi al Institutului Naţional de Criminalistică vizitatorii având ocazia să afle care sunt instrumentele cu care aceşti specialişti lucrează.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este un eveniment ce atrage anual peste 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în directă legătură cu publicul, iar vizitatorilor ocazia de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.