Celebrul neurochirurg Leon Dănăilă este primul pe lista PNL Bucureşti, la Senat, prim-vicepreşedintele Adriana Săftoiu urmând a deschide lista la Camera Deputaţilor.
Candidatura celebrului medic neurochirurg a fost confirmată de Cristian Bușoi.
Leon Dănăilă, renumitul neurochirurg care candidează din partea PNL pe primul loc la Senat, a afirmat, luni, după participarea la şedinţa Biroului Politic al PNL, că ”tehnocraţia este bună, dar este limitată, iar oamenii politici au vederi mai mari”, precizând că activitatea de cercetare l-a costat foarte mult şi că speră să ia mulţi exemplu de la felul în care şi-a condus activitatea.
Leon Dănăilă a recunoscut că nu are experienţă în politică, pentru că nu a făcut politică, până în prezent.
”Sper că se poate face o conexiune foarte bună între politică şi activitatea profesională”, a arătat academicianul, precizând că speră să ia mulţi exemplu de la felul în care şi-a condus şi persoana, şi secţia, şi activitatea neurochirurgicală din România.
Dănăilă a mai afirmat că fără politică nu se pot aplica nişte legi generale, în niciun domeniu. ”Tehnocraţia este bună, dar este limitată. Oamenii politici au vederi mai mari”, a afirmat Leon Dănăilă, precizând că politica este o şcoală pentru el, pentru a aplica ceea ce în practica neurochirurgicală a făcut.
Academicianul a menţionat că ”în ţara noastră există oameni de ştiinţă cu salarii mediocre şi salarii mici, care pot face activitatea ştiinţifică la nivel internaţional” şi a arătat că a fost solicitat de un american din Boston, să scrie un volum.
”Eu nu ştiu de unde mă cunosc, eu nu-i cunosc pe ei, dar probabil mă ştiu din publicaţiile pe care le-am scris anterior”, a mai spus neorochirurgul.
Leon Dănăilă s-a născut în 1933 şi este absolvent al Facultăţii de Medicină din Iaşi (1958) şi al Facultăţii de Filozofie-Psihologie din Bucureşti.
Leon Dănăilă este membru al Academiei Române. Din anul 1961, este medic neurochirurg la Spitalul ”Gh. Marinescu” din Bucureşti.
În perioada 1994-1995 a fost director general al Spitalului „Gh. Marinescu” din Bucureşti, iar din 1995 până în 2004 a fost director general adjunct al Institutului de boli Cerebrovasculare “Vlad Voiculesu” din Bucureşti.
În anul 1981, a înfiinţat prima secţie de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie vasculară din ţară care se menţine şi în prezent.
A fost directorul departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină Carol Davila din Bucureşti (1992-2004) şi şeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară de la Institutul de Boli Cerebrovasculare (IBCV) pe care o conduce din anul 1981. A fost preşedinte pe ţară a comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sănătăţii (1990-2004) şi preşedinte pe ţară a comisiei din Ministerul Sănătăţii care aproba plecarea în străinătate a diferitelor persoane pentru tratament neurochirurgical (1990-2004). Este reşedintele al comisiei de Neurochirurgie pe ţară de la Institutul de Medicină Legală din 1996.
Este conducător ştiinţific de doctorate din 1990 atât pentru doctoranzi români, cât şi străini.