Confidenţialitate

BUCUREȘTI: Indignații cheamă la un protest ‘pe roți’ în jurul Palatului Parlamentului

Un protest ‘pe roţi’ faţă de modificările la legea graţierii este anunţat pentru această după-amiază, la Palatul Parlamentului.

Conform unui apel citat de agenția News.ro. participanţii sunt aşteptaţi joi, de la ora 13.30, pe Calea 13 septembrie, ‘cu maşinile, motocicletele, bicicletele’, urmând ca la ora 14.00 să plece într-un marş de 30 de minute în jurul clădirii legislativului.

‘Vom merge în coloană, cu 10 km pe oră, pe banda 1’, anunţă organizatorii. Pe partea stângă a maşinilor va fi afişat un mesaj, un banner care să fie vizibil pentru restul participanţiilor la trafic care merg pe celelalte benzi de circulaţie.

În jur de o mie de bucureşteni au protestat, aseară, în Piața Victoriei. Mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare după ce senatorii jurişti au dat undă verde graţierii unor fapte de corupţie. De clemenţă ar urma să beneficieze persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită și trafic de influență, dacă achită prejudiciul imputat.

În fața sediului Guvernului, s-a scandat ‘Nu scăpaţi!’ şi ‘DNA, să vină să vă ia!’.

Dezbaterile vor fi reluate în această dimineaţă în comisia juridică, pentru a decide dacă abuzul în serviciu şi conflictul de interese vor fi, de asemenea, graţiate.

Un demers similar, înscris iniţial în scandaloasa ordonanţă 13, a generat demonstraţii de amploare la începutul anului, forţându-l pe iniţiator, social-democratul Florin Iordache, să demisioneze de la conducerea Ministerului de Justiţie.

Aseară, s-a manifestat şi în alte oraşe din ţară, precum Sibiu, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

Raportul Comisiei juridice a Senatului privind grațierea corupţilor  va fi trimis în plen, iar ultimul cuvânt îl vor avea deputații.

Înainte de a pleca într-o vizită oficială în Israel, premierul Sorin Grindeanu a scris, într-o postare pe Facebook, că nu susţine amendamentele care modifică proiectul legii graţierii, întocmit de guvern.

Declarativ, schimbările sunt dezaprobate şi de liderul PSD. Liviu Dragnea spune că va insista pe lângă colegii din Parlament ca, în forma finală, legea graţierii să nu includă amendamentele, între care unul susţinut cu insistenţă de fostul preşedinte Traian Băsescu. În opinia sa, actuala legislaţie a permis abuzuri ale procurorilor şi ar fi nevoie de – citez – un moment ‘zero’ în lupta anticorupţie.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis s-a declarat ‘neplăcut surprins’ de votul senatorilor jurişti. Legea graţerii va ajunge, în cele din urmă, pe masa şefului statului pentru promulgare, având posibilitatea să o retrimită în Legislativ şi să o conteste la Curtea Constituţională.