Reportaj de Anca Grădinaru
În ciuda exodului masiv al românilor, în România există o zonă în care populația crește masiv de la un an la altul.
Este vorba despre județul Ilfov, unde, numai în ultimii șase ani, numărul locuitorilor din cele 40 de orașe și comune a crescut cu un sfert, ajungând la 400.000 de locuitori. Dar aceștia sunt doar cetățenii care au și buletin de Ilfov.
În realitate, populația județului care înconjoară Bucureștiul ar fi, după statistici neoficiale, cu cel puțin 50% mai mare, adică 600.000 de oameni.
Se întâmplă acest lucru pentru că noii rezidenți, în majoritate foști locuitori al Capitalei, au preferat să rămână în acte tot bucureșteni pentru a putea beneficia de serviciile acelorași instituții.
În ciuda acestui exod, aproape niciuna dintre autoritățile locale nu a construit și rețelele de transport, utilități și servicii care să facă față unei asemenea extinderi.
Cu mici excepții, primarii orașelor limitrofe capitalei au retrocedat terenuri masiv, au aprobat contrucții fără niciun plan urbanistic, după care s-au trezit că în zonele centrale, nu mai au loc nici măcar pentru o școală.
Așa s-a ajuns la blocaje în trafic, canalizări care refulează chiar și la cea mai mică ploaie, școli și dispensare cu deficite mari de personal ,în care nimeni nu vrea să lucreze. Peste toate, investitori care amenință că-și mută afacerile din zonă.
Specialiștii europeni spun că unica soluție astfel încât cea mai bogată regiune a României să nu se blocheze complet în următorii doi ani, este înființarea zonei metropolitane București –Ilfov.
Adică unirea administrativă a Capitalei cu județul Ilfov.
Anca Grădinaru a luat la pas Bucureștiul și localitățile limotrofe și a încercat să afle de la noii aleși pe 5 iunie cât de realizabil este acest plan, ce presupune el și ce șanse sunt ca zona să devină la fel ca mai toate capitalele europene, un oraș – metropolă civilizat.
FOTO: Alexandru Nika / Shutterstock.com