Biblioteca Metropolitană București și Primăria Sectorului 2 vor realiza, în comun, proiectul „Când voi fi Mare” – consiliere și orientare profesională pentru copii, în perioada anului şcolar 2019 – 2020. Îndrăzneţ și inovator, noul proiect vine în continuarea colaborării, de succes, dintre cele doua instituții, desfășurată pe parcursul anului 2018, în cadrul proiectului Centenar – „Bucureștiul interbelic”.
Noul proiect este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani, precum și viitoarelor lor profesii;participanții sunt elevi în unitățile de învățământdin Sectorul 2,cărora li se alătură copiiiinstituționalizați prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Sector 2.
Proiectul „Când voi fi Mare” este realizat, în comun, deBiblioteca Metropolitană București, Primăria Sectorului 2 şi Consiliul Local al Sectorului 2.Aceste instituții vor organiza, în perioada anului şcolar 2019 – 2020,lunile: octombrie 2019, noiembrie 2019, februarie 2020, aprilie 2020 și mai 2020, cinci întâlniri / sesiuni principale de selecţie, într-un spațiu securizatnumit „Centrul de formare și informare în carieră”, în sediul Primăriei Sectorului 2, Str. Chiristigiilor nr. 11-13.
Prima întâlnire va avea loc în luna octombrie 2019, urmând ca, în luna noiembrie, să aibă loc cea de-a doua întâlnire / sesiune principală. În „Centrul de formare și informare în carieră”, copiii prezenți vor putea asista la conferințele susținute de psihologi și specialiști din mai multe domenii de activitate, iar, în funcţie de opţiunile fiecăruia, exprimate la sfârșitul fiecărei sesiuni, vor putea opta să continue descoperirea viitoarei lor profesii la atelierele din filialeleBibliotecii Metropolitane București din Sectorul 2: Artoteca, Mediateca, Biblioteca Lucian Blaga, Biblioteca Dimitrie Cantemir, Biblioteca Costache Negruzzi și Biblioteca Alexandru Odobescu.
Atelierelepropuse vizează domenii precum astronautică, pilotaj avioane, benzi desenate, pompier, doctor, polițist, sportiv, cântăreț, militar, actor, fotograf, pilot de curse, artist plastic, bibliotecar, profesor, politician, teolog, chiar și diplomat. Acestea se vor desfăşura sub conducerea unor traineri, psihologi și specialiști.
Proiectul„Când voi fi Mare”are ca scop pregătirea copiilor şi dobândirea de competenţe, de la o vârstă fragedă, menite să le asigure succesul şcolar şi, în perspectivă, participarea lor, în viitor, pe piaţa muncii. Acest proiect educativ își propune să vină în ajutorul familiei și a școlii, facilitând accesul copiilor la ateliere conduse de profesioniști din diverse domenii, care îi vor îndruma și orienta spre o viitoare carieră. Noutatea şi importanţa acestui proiect constă în faptul că alegerea unei meserii se face la o vârstă foarte fragedă. Exemple din istoria recentă a umanității arată că procesul de învățare de la o vârstă fragedă facilitează excelența. În prezent, viitorul copiilor este, adesea, decis de către părinți sau situații conjuncturale, fără a ține cont de efectele negative pe care orientarea deficitară în carieră o poate avea asupra destinului și vieții copiilor sau de dorințele și aptitudinile acestora.
Valenţele importante ale acestui proiect educativ sunt legate, în același timp, de obiectivele urmărite de partenerii acestui proiect,Biblioteca Metropolitană Bucureşti (B.M.B.), al cărei scop fundamental este promovarea instituţiei bibliotecii, ca spațiu cultural comunitar, care susţine cartea, şi Administraţia locală Sector 2, centrul cetăţenesc al comunităţiiSectorului 2, al cărei scop este starea de bine a cetățenilor săi.
De asemenea, acest proiect vizează – în egală măsură – și evoluția intelectuală a copiilor instituţionalizaţiprin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2,copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani, prin identificarea abilităților, intereselor și a acelor caracteristici individuale, care sunt definitorii în ceea ce privește alegerile profesionale și viața lor viitoare. Proiectul va debuta în luna octombrie a.c., iar în intervalul rămas până atunci, instituțiile implicate vor asigura toate măsurile care țin de buna desfășurare a proiectului.
Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci publice, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale pe care o pune la dispoziția publicului în filialele sale răspândite în toate sectoarele Bucureștiului, BMB contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții membrilor comunității.