O lucrare expusă pe un spațiu verde protejat din București generează controverse.
Sculptorul Virgil Scripcariu și librăria Cărturești sunt somați să plătească despăgubiri de 160.000 de euro pentru expunerea lucrării Arca lui Noe timp de 8 ani pe bulevardul Magheru din Capitală.
La momentul montării, terenul era domeniu public, între timp însă cel care a câștigat drepturile litigioase cere bani pentru folosirea acestui spațiu.
Mai exact, lucrarea Arca lui Noe fost realizată pentru festivalul Europalia 2007 și a fost expusă la Bruxelles în curtea Muzeului de Artă.
În decembrie 2007, Cărturești l-a invitat pe sculptorul Virgil Scripcariu să o expună în fața librăriei de pe bulevardul Magheru din Capitală, spațiu care era în domeniul public atunci, spune Ana Niculescu din partea departamentului de Marketing:
Era administrat de ADP, care făcea lucrări de igienizare și întreținere a spațiului.
Terenul a trecut prin mai multe proceduri de retrocedare, ca apoi drepturile litigioase să ajungă la cel care cere despăgubiri de la Virgil Scripcariu și de la Cărturești. Terenul nu le-a adus venituri nici sculptorului, nici librăriei, spune Virgil Scripcariu:
Am aflat la câteva luni, poate un an, după ce am luat lucrarea acolo că sunt chemat în instanță.
Despăgubirile în valoare 160.000 de euro sunt calculate ca și cum s-ar fi folosit întreaga suprafață a terenului de 465 mp. Lucrarea Arca lui Noe ocupa doar 17 mp, spune Ana Niculescu din partea Cărturești:
Instanța a considerat că este un teren pe care s-ar fi putut construi un bloc, deși el este clasificat ca fiind spațiu verde.
Sculptorul Virgil Scripcariu transmite că acestă situație poate reprezenta un precedent în relația artiștilor cu statul:
Consider că foarte multe proiecte vor eșua din prea mare prudență.
Publicația Econtextmedia a scris prima dată despre acest caz.