E important stilul de viaţă pe care il adoptati. Cei care aleg sa consume multe fructe şi legume crude pot reduce actiunea negativa a unei gene, vinovată de apariţia maladiilor cardiace.
Este nevoie de cinci porţii de fructe şi legume crude, consumate zilnic ca sa reusim acest lucru.
Studiul care dovedeste acest lucru a fost realizat cu participarea a 27.000 de persoane, din Europa, China şi America Latină.
Această dietă ar trebui să includă fructe şi legume proaspete, fructe uscate – precum stafide, curmale ori smochine, paste, sucuri proaspete.
O dieta sanatoasa pentru inima este o metoda eficienta de a reduce si chiar de a elimina o parte dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.
Medicii va recomanda sa consumati legume, fructe si cereale integrale, ulei de masline si alune.
Cele mai folosite proteine sunt cele din carne si produse lactate, care sunt si cele mai periculoase pentru inima. Mai bine alegeti legume sau peste.
Ne face bine mai putina sare in farfurie.
Medicii ne recomanda sa facem exercitii fizice in mod regulat dar si sa ne hidratam constant.
Grasimile sunt periculoase. Acestea pot creste colesterolul si pot bloca arterele inimii.
Agentia pentru Calitatea Alimentelor din Marea Britanie este de parere ca fiecare persoana ar trebui sa elimine din alimentatia proprie produsele care contin grasimi.
Exista si grasimi care fac bine corpului: omega 3, care se gaseste in peste – sardine, hering sau ton.
De asemenea, omega-6 aflata in masline, nuci, seminte sau in unele legume. Acestea ne mentin sanatoase vasele de sange.
Grasimile care dauneaza sanatatii sunt cele saturate – acestea se regasesc in carne, unt si branza, margarina, biscuiti si prajituri.
In cazul adultilor, nu mai mult de 11% din energie ar trebui sa vina din grasimile saturate, ceea ce inseamna ca un barbat ar trebui sa consume cel mult 30 de grame de grasimi saturate pe zi iar femeile si copiii cu varste intre 5 si 10 ani, 20 de grame.
Alimentele grase pot declansa obezitate care duc la boli de inima si de circulatie iar in unele cazuri chiar la infarct.
Femeile insarcinate, copiii aflati in perioada de crestere si varstnicii au nevoi speciale in ceea ce priveste alimentatia.
Bolnavii cu hipertensiune arteriala trebuie sa-si reduca sarea din alimentatie.
Cei cu niveluri crescute de colesterol ar trebui sa apeleze la diete care limiteaza consumul de grasimi saturate si colesterol.
Cantitatea de sare, grasimi si zahar consumata trebuie urmarita si de cei sanatosi – pentru a preveni aparitia unor afectiuni precum hipertensiunea arteriala.
Hrana preparata, precum supele, gustarile gen fast-food sau mancarea conservata, contin multa sare.
Inlocuirea grasimilor saturate cu cele mononesaturate se poate face prin folosirea uleiului de masline sau rapita.
Trebuie sa ne tinem sub control si tensiunea. Cercetătorii britanici spun că o tensiune mare înseamnă peste 15 cu 6.
Hipertensiunea arterială este responsabilă de creșterea riscului de boli cardiovasculare.
Studiul prezentat de cercetătorii britanici a fost realizat pe 600.000 de persoane și arată că hipertensiunea arterială crește cu 50% riscul de deces din cauza cancerului.
Riscul de a muri de cancer este același atât pentru bărbați cât și pentru femei și a fost calculat independent de alți factori care produc tensiune arterială mare, cum ar fi: obezitate, fumatul sau bătrâneţea.
Revenind insa la statistica Fundatiei Romane a Inimii se poate observa ca la fiecare 20 minute un român suferă un accident vascular cerebral. 1 din 5 nu supravieţuieşte.
Afla riscul pe care il ai de a face o boala cardiovasculara de pe site-ul soscardio.ro
Cel mai important: mergeti la doctor pentru a va efectua unele analize, din cand in cand.