În Consiliul European, de pe 22-23 noiembrie, va fi adoptat bugetul Uniunii pentru perioada 2014-2020.
Comisia Europeană a propus un buget de peste 988 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, adică 1,03 la sută din Produsul Intern Brut al Uniunii.
Tările net contributoare – cele care dau mai mulți bani decât primesc de la bugetul Uniunii – cer o reducere a contribuțiilor naționale cu 100 până la 200 de miliarde. Vorbim de Germania, Franța, Marea Britanie, Austria, Olanda și statele nordice. Ceea ce nu e deloc pe placul țărilor în curs de dezvoltare, care în general, primesc mai mult de la Uniune decât cotizează. Asta înseamnă că țara noastră, alături de Polonia, Bulgaria, Grecia și țările baltice ar urma să primească sume mai mici pentru 2014-2020.
Președinția cipriotă a propus o soluție de compromis: o reducere cu 50 de miliarde a bugetului Uniunii.
În plus, e posibil ca de acum înainte alocarea fondurilor europene să se facă și în funcție de rata de absorbție. Pentru țara noastră, ar fi un dezastru, deoarece avem o rată de absorbție a fondurilor comunitare extrem de scăzută: de nici 10 la sută, anul acesta.
În plus, plățile în cazul a 3 programe operaționale sectoriale, sunt în prezent, suspendate. Premierul Victor Ponta împreună cu omologii săi din grupul Prietenii Coeziunii vor încerca să adopte o poziție comună, prin care se opun deciziei de reducere a banilor alocați bugetului Uniunii.