Primele permise de conducere ale șoferilor testați pozitiv la drugtest restituite de către Brigada Rutieră, în conformitate cu OUG 97, prin care Guvernul a adoptat o serie de modificări la legislația privind siguranța rutieră pe drumurile publice. 27 de șoferi au fost testați pozitiv cu aparatul drugtest la nivelul municipiului București în perioada 29 iunie și până în prezent. Rezultatele analizelor toxicologice ale șoferilor testați pozitiv au venit în mai puțin de 48 de ore de la INML, spune comisarul-șef de poliție Radu Gâtan, iar în cazul a patru dintre ei polițiștii au restituit permisele și au validat dreptul de a conduce în bazele de date.
Dintre cei 27 de șoferi, pentru 23 a fost confirmată de INML prezența de substanțe psihoactive în organism, iar pentru patru șoferi, care au luat medicamente, INML a infirmat prezența substanțelor. Brigada Rutieră a restituit permisele de conducere în cazul celor 4 persoane, a transmis comisarul-șef de poliție Radu Gâtan.
Dreptul șoferilor care au făcut analize toxicologice de a conduce este validat în bazele de date, astfel încât să nu existe probleme în situația în care șoferii sunt opriți în trafic, a precizat Radu Gâtan, comisar-șef de poliție de la Brigada Rutieră.
Rezultatele analizelor toxicologice ale șoferilor testați pozitiv au venit în mai puțin de 48 de ore de la INML, spune comisarul-șef de poliție.
Acesta a precizat că aparatele cu care sunt testați șoferii sunt foarte performante, folosite de polițiile din toate statele europene.
În municipiul București, la nivelul Brigăzii Rutiere există 16 aparate drugtest, iar acuratețea, care confirmată de INML, este de peste 85%, a subliniat sub-comisarul Radu Gâtan.
Prevederi ale OUG 97 privind măsuri în domeniul siguranței rutiere
OUG 97 a fost adoptată joi, 11 iulie, de către Guvern și a fost publicată luni, 15 iulie în Monitorul Oficial. Potrivit acesteia, șoferii testați pozitiv la consumul de alcool sau de droguri primesc înapoi permisele de conducere dacă rezultatele analizelor de sânge emise de instituțiile de medicină legală nu sunt gata în 72 de ore. Analizele toxicologice prin care se constată prezența sau absența alcoolului sau a substanțelor interzise în organism se realizează de către instituțiile medico-legale.
Orice șofer testat cu un mijloc tehnic care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate să solicite polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, pentru a-i fi stabilită îmbibația de alcool în sânge.
Sursa foto: Shutterstock