Confidenţialitate

Brexit-ul, discutat de Consiliul European

La Bruxelles începe astăzi Consiliul European care ar putea pune capăt negocierilor privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De asemenea, liderii Uniunii vor stabili cum vor gestiona criza migrației, în condițiile în care mulți membri au cerut suspendarea Greciei din spațiul Schengen. România este direct interesată de rezultatele acestui Consiliu.

După luni de negocieri intense, liderii europeni trebuie să cadă de acord asupra formei finale protocolului prin care va fi modificat tratatul privind funcționarea uniunii Europene.

Marea Britanie a cerut printre altele să aibă dreptul să restricționeze accesul la muncă și să nu mai aloce anumite ajutoare sociale pentru imigranții din Uniunea Europeană, dacă ei nu contribuie măcar patru ani la sistemul public din regat.

România este direct interesată de rezultatul negocierilor pentru că în Marea Britanie există și conaționali care ar putea fi afectați.

Președintele Klaus Iohannis va cere ca aplicarea acestor restricții să nu se aplice celor care sunt deja în Marea Britanie, iar concesiile făcute Londrei să nu fie permise și altor state membre în care trăiesc români. În plus, restricțiile să fie temporare.

Cât privește criza migrației, miza este reducerea numărului celor care intră în Uniunea Europeană.

În caz contrar, spațiul Schengen este în pericol.

Deja, mai multe țări s-au pronunțat pentru suspendarea Greciei din spațiul de liberă circulație, ceea ce ar duce la mutarea graniței externe sudice a Uniunii la frontiera eleno bulgară.