Confidenţialitate

Brexit: Parlamentarii britanici pot bloca ieșirea din UE

Cei mai mulți parlamentari britanici nu sunt de acord cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aceștia consideră că o astfel de inițiativă ar fi o catastrofă. În aceste condiții, nu este exclusă posibilitatea ca referendumul, care nu are un caracter obligatoriu, să fie invalidat, spun mai mulți jurnaliști și comentatori politici din Marea Britanie.

Pe de altă parte, editoriașiștii susțin că Londra ar vrea de fapt un statut extrem de special în relaţia cu Bruxelles-ul.

“Mulţi membri ai Parlamentului cred că părăsirea Uniunii Europene ar fi o catastrofă pentru Marea Britanie şi vor fi tentataţi să blocheze rezultatului referendumului”, scrie editorialistul Matthew Parris, în cotidianul britanic The Times.

“Aproximativ 160 dintre cei 650 de parlamentari aleşi în 2015 vor ieşirea Marii Britanii din UE. Majoritatea membrilor Camerei Comunelor cred că ieşirea din UE ar fi o eroare. Mulţi cred că ar fi o eroare foarte gravă, iar cei care cred că ar fi o catastrofă nu sunt puţini. În acest context, experimentul nostru privind democraţia directă tinde să se lovească de tradiţia democraţiei reprezentative ca un asteroid gigant de Lună”, mai scrie Matthew Parris în The Times.

Cel puțin teoretic există posibilitatea ca Parlamentul să blocheze ieșirea Marii Britanii din Uniune. Însă, este puţin probabil ca parlamentarii britanici să nu ţină cont de votul oamenilor, pentru că ar risca pierderea următoarelor alegeri legislative.

În urma referendumului de joi, Parlamentul trebuie să adopte o serie de modificări legislative care ar permite ieşirea ţării din blocul comunitar. În plus acordul de ieșire trebuie ratificat de Parlament. Un vot împotriva acordului în Camera Lorzilor sau în Camera Comunelor ar bloca ieşirea din UE.

O altă publicație britanică, The Intercept, susține că ar exista indicii că nici politicienii eurosceptici nu ar și-ar dori ieșirea din UE, ci o relație mai specială Marea Britanie – UE.

 

Este dat ca exemplu fostul primar al Londrei Boris Johnson, unul dintre  conservatorii care au fost pentru Brexit.  Boris Johnson, posibil viitorul premier al Marii Britanii, după demisia anunțată de David Cameron și-a temperat tonul după anunțarea rezultatelor referendumului.

Johnson a spus că Marea Britanie nu trebuie să se grăbească să părăsească blocul comunitar.

“Este esenţial să subliniem că nu este nevoie să ne grăbim, să părăsim UE”, a spus Boris Johnson. Editorialiștii britanici cred că e cel puțin ciudat că Boris Johnson nu a făcut referire imediat la aplicarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, cel care prevede ieșirea unei țări din UE.

 

“Motivul ar putea fi că Boris Johnson are în minte cu totul altceva: ajungerea prin negocieri la un compromis care să permită Marii Britanii să menţină pentru cetăţeni şi companii majoritatea avantajelor apartenenţei la UE dar care să satisfacă dorinţa populară în sensul reducerii responsabilităţilor şi costurilor apartenenţei la comunitatea europeană”, mai scrie The Intercept.

Publicația mai amintește că este important de precizat că “britanicii au votat într-un referendum cu caracter consultativ, nu obligatoriu”. Prin urmare, Parlamentul şi Guvernul au posibilitatea să nu aplice rezultatul.

Ieri, însă, după anunțarea rezultatelor, mai mulți lideri europeni au declarat că Marea Britanie trebuie să iasă cât mai repde din UE, oricât de dureros ar fi acest proces.

 

Marea Britanie a devenit membră a comunităţii europene în anul 1973. De atunci, a avut permanent un statut privilegiat în Uniunea Europeană.

A refuzat să devină membră a zonei euro şi să intre în Schengen. De aproape zece ani, Marea Britanie a optat să facă excepţie şi de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale, astfel că instanţele britanice nu au ca referinţă cadrul juridic european.