Votul dat de britanici la referendum ridică serioase semne de întrebare și îngrijorări în conducerile marilor companii.
Multinaționalele și băncile străine se gândesc să-și mute sediile și angajații de la Londra, în alte orașe din țări membre ale blocului comunitar. În plus, multe companii au anunțat că vor îngheța angajările în viitorul apropiat.
Una dintre cele mai mari companii bancare cu sediul la Londra, HSBC, a anunțat deja că va muta o mie de angajați din capitala britanică la Paris, în cazul în care Regatul Unit va părăsi piața unică.
Și banca de investiții Morgan Stanley se gândește să mute două mii de angajați în Dublin sau Frankfurt în urma rezultatului referendumului britanic.
Iar exemplele pot continua. Mai mult de 1.000 de lideri de business-uri din Marea Britanie se gândesc să își mute operațiunile în alte țări.
Mai mult de jumătate dintre ei cred că țările membre vor pedepsi Regatul Unit pentru decizia de a părăsi Uniunea Europeană.
În urma referendumului britanic, cea mai mare îngrijorare este legată de statutul angajaților care lucrează în UK, dar sunt cetățeni ai altor țări din Uniunea Europeană. În plus, nimeni nu poate ști deocamdată ce fel de tratate de circulație a forței de muncă și de liber-schimb vor fi semnate între Marea Britanie și Uniunea Europeană.
Un sondaj al Institute of Directors, citat de publicața The Guardian, arată că un sfert dintre manageri se gândesc la înghețarea angajărilor în urma deciziei de părăsire a blocului comunitar, iar două treimi dintre cei chestionați cred că rezultatul referendumului are un impact negativ asupra afacerilor lor.
Potrivit Reuters, guvernul de la Budapesta lucrează deja la o listă de stimulente pentru a ademeni companiile care decid să părăsească Marea Britanie după Brexit. Anunțul a fost făcut de ministrul economiei din Ungaria, Mihaly Varga.