Anca Bertea a demisionat, miercuri, de la conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov.
Potrivit acesteia, “instituția nu era pregătită nici când era bine, ca să nu vorbim de situația actuală”, scrie portalul BizBrasov.
Șefa demisionară a declarat că jumătate dintre angajații DSP „au intrat în concedii medicale când au aflat de epidemia de coronavirus”, iar lucrurile s-au aglomerat pentru ceilalți subalterni, care au fost nevoiți să acopere și golul lăsat.
Anca Bertea este medic stomatolog și a fost, în urmă cu câțiva ani, consilier local din partea PSD, amintesc jurnaliștii brașoveni.
Doctorii au depus, luni, cea de-a patra adresă prin care solicită măști, dezinfectanți și celelalte echipamente necesare atât pentru protecția lor, cât și a pacienților, în contextul răspândirii cazurilor de nou coronavirus.
Șefa Patronatului Medicilor de Familie Brașov, Ana Șestacova, ne-a povestiti că reprezentanții DSP nu răspund la telefon.
“Sunt foarte multe nelămuriri vizavi de gestionarea pacienților care sunt la izolare sau în carantină, eliberarea unor acte aferente acestor izolări. Inclusiv aceste întrebări le-am pus către Direcția de Sănătate Publică, însă nu ni s-a răspuns. La numerele oferite nu se răspunde. Este foarte greu să ținem legătura cu Direcția de Sănătate Publică în această perioadă. Dacă există totuși colegi care prind o legătură, e foarte bine, dar și pacienții se plâng că sună încontinuu și nu li se răspunde”, ne-a mărturisit doctorul.
“Medicilor care fac gărzi în centrele de permanență li s-a solicitat să se deplaseze la domiciliul pacienților izolați sau chiar carantinați. Ceea ce contravine total legislației în vigoare. Adică un medic de gardă în centrele de permanență nu poate părăsi garda. Nu se pot da astfel de ordine prin telefon. Dacă există o situație, ea trebuie justificată legislativ, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. Nu mai vorbim despre materiale de protecție, pentru că nu le deținem nici într-un fel. Între noi am cumpărat, din ultimele stocuri, niște mănuși, niște cloramină, niște botoșei, ceva papeline… Deci nu deținem materiale de protecție suficiente și nu suntem pregătiți din acest punct de vedere în ceea ce privește protecția personală și a medicilor în ceea ce privește gestionarea pandemiei din momentul de față. Nimeni n-a cerut o milă! Cu toate că în situații de pandemie sau epidemie, statul este obligat să ne asigure astfel de materiale”, a adăugat Ana Șestacova.