Direcția de Sănătate Publică Brașov ignoră apelurile medicilor de familie din județ.
Doctorii au depus, luni, cea de-a patra adresă prin care solicită măști, dezinfectanți și celelalte echipamente necesare atât pentru protecția lor, cât și a pacienților, în contextul răspândirii cazurilor de nou coronavirus.
Șefa Patronatului Medicilor de Familie Brașov, Ana Șestacova, spune – la Europa FM – că reprezentanții DSP nu răspund la telefon.
“Sunt foarte multe nelămuriri vizavi de gestionarea pacienților care sunt la izolare sau în carantină, eliberarea unor acte aferente acestor izolări. Inclusiv aceste întrebări le-am pus către Direcția de Sănătate Publică, însă nu ni s-a răspuns. La numerele oferite nu se răspunde. Este foarte greu să ținem legătura cu Direcția de Sănătate Publică în această perioadă. Dacă există totuși colegi care prind o legătură, e foarte bine, dar și pacienții se plâng că sună încontinuu și nu li se răspunde”, ne-a mărturisit doctorul.
“Medicilor care fac gărzi în centrele de permanență li s-a solicitat să se deplaseze la domiciliul pacienților izolați sau chiar carantinați. Ceea ce contravine total legislației în vigoare. Adică un medic de gardă în centrele de permanență nu poate părăsi garda. Nu se pot da astfel de ordine prin telefon. Dacă există o situație, ea trebuie justificată legislativ, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. Nu mai vorbim despre materiale de protecție, pentru că nu le deținem nici într-un fel. Între noi am cumpărat, din ultimele stocuri, niște mănuși, niște cloramină, niște botoșei, ceva papeline… Deci nu deținem materiale de protecție suficiente și nu suntem pregătiți din acest punct de vedere în ceea ce privește protecția personală și a medicilor în ceea ce privește gestionarea pandemiei din momentul de față. Nimeni n-a cerut o milă! Cu toate că în situații de pandemie sau epidemie, statul este obligat să ne asigure astfel de materiale”, a adăugat Ana Șestacova.
În vârstă de 70 de ani, pacientul este un bărbat internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, cu insuficiență respiratorie, confirmat pozitiv cu COVID-19 la 19 martie.
Suferind de afecțiuni preexistente pentru care urma tratament cu insulină și de obezitate grad II, bărbatul a revenit în țară la 7 martie din Italia, împreună cu fiica sa, aflată în autoizolare.
Primul deces din România al unui pacient infectat cu noul coronavirus a fost anunțat duminică, 22 martie.
În România, numărul îmbolnăvirilor confirmate oficial a ajuns la peste 500, luni, în creștere cu 143.
În schimb, 73 de pacienți s-au vindecat.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 11.223 de teste.
Ministerul Apărării face angajări rapide în sistemul medico-militar din toată țara, pentru o perioadă de șase luni. Toate informațiile vor fi publicate de fiecare unitate medicală pe site-ul propriu, dar și pe site-ul MApN, spune – la Europa FM – comandantul Spitalului Militar București, Florentina Ioniţă Radu.
Instalat pe terenul Institutului „Ana Aslan” de lângă București, spitalul militar de campanie („ROL 2”) va avea 132 de paturi pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID-19. Alte 26 de paturi de terapie intensivă sunt amenajate în interiorul unității „Ana Aslan”, a precizat comandantul Spitalului Militar de Urgenţă București, Florentina Ioniţă Radu.
Între orele 22.00 şi 6.00, autoritățile recomandă cetățenilor să se deplaseze spre și înspre serviciu cu legitimaţie, adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe proprie răspundere.
Pe timpul zilei, sunt nerecomandate deplasările care nu sunt absolut necesare.
După ora 22.00, tot pe proprie răspundere, populația populația poate părăsi locuințele în caz de urgenţă medicală sau pentru plimbarea animalului de companie.
Invocând actuala stare de urgență, Cătălin Predoiu a emis o îndrumare pentru procurori „privind concentrarea pe infracțiunile care aduc atingere sănătății și siguranței cetățenilor, a faptelor care aduc atingere decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență, a ordonanțelor militare, a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”. “Înțeleg, respectând independența procurorilor, să transmit un mesaj ferm către întreg Ministerul Public privind combaterea drastică a tuturor infracțiunilor care pun în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor. În același timp, transmit un mesaj la fel de ferm către toți cei care, din neglijență sau cu intenție, încalcă prevederile decretului privind starea de urgență, ordonanțele militare și hotărârile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a precizat ministrul.
„Fie respectați legea, fie o veți simți!”, a atras atenția Cătălin Predoiu.
„Recomandările care există în timpul zilei sunt să reduceţi deplasarea la maxim. Între orele 06.00 – 22.00 este obligatoriu să ieşi numai pentru plimbarea cu animalele de companie, urgenţe medicale, achiziţie de alimente… De la 22.00 la 06.00, e obligatoriu! De la 06.00 – 22.00 e recomandare. Lumea să o trateze ca şi cum ar fi obligaţie. E foarte important acest lucru”, a declarat Raed Arafat pentru Mediafax.
Potrivit lui, cei care merg la serviciu luni nu vor avea probleme, însă după ora 22.00 vor trebui sa aibă asupra lor un document justificativ, emis de angajator.
De la ora 22.00, oamenii pot fi opriți de Poliţie, Poliția locală, dar şi de Jandarmerie.
Declarația pe proprie răspundere trebuie sa conțină destinația și domiciliul.
„Sunt măsuri foare necesare care se impun acum. În viitor, poate vor fi măsuri mai aspre”, a spus Raed Arafat.
Seretarul de stat spune că este de evitat ieșirea în grupuri mai mari de 3 persoane, chiar dacă fac parte din aceeași familie, iar ieșirea cu animalul de companie trebuie făcută în jurul casei, până la 500 de metri.
Raed Arafat a apreciat că vârful infectărilor se va produce „undeva in luna aprilie”, dar la momentul actual nu se poate ști cât timp va persista acest vârf.
„Există analize în acest sens. În aprilie, va fi la un moment dat un vârf. Se fac modelări, însă nu vreau să mă pronunț. Depinde de foarte multe aspect acest lucru. Oamenii să facă tot posibilul să nu mai plece afară pe perioada sărbătorilor”.