Patriarhia Română anunță că ritualul botezului rămâne neschimbat, iar slujbele se vor desfăşura tot prin scufundarea copilului de trei ori în cristelniţă.
Sinodul Bisericii Ortodoxe transmite că doctrina și ritualul liturgic nu pot fi modificate.
În urma discuţiilor cu părinţii şi cu naşii, preotul va trebui să se informeze, totuși, în legătură cu starea de sănătate a copilului.
De asemenea, studenţii la Teologie vor fi instruiţi cu privire la săvârşirea actului “întreitei afundări” din timpul slujbei Botezului.
”Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) şi canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toţi slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârşirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, a comunicat Patriarhia.
În acest sens, luând act de discuţiile, îngrijorările şi neînţelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară, Sfântul Sinod a făcut câteva precizări:
– înainte de săvârşirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligaţia de a se întâlni cu părinţii şi naşii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
– în cadrul Facultăţilor de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenţie sporită practicii liturgice referitoare la săvârşirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenţii teologi din anii terminali ai secţiilor de Teologie Pastorală;
– în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârşirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susţinute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.
Unii ierarhi ortodocși, între care Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, au susţinut că ritualul nu poate fi modificat. Alţii, printre care Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, au admis că trebuie adaptat.
Avocatul Poporului a discutat cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pe tema ritualului.
Un bebeluș a murit la Suceava în urma botezului. Preotul este cercetat penal.