O bombă a fost găsită fixată de un camion în Irlanda de Nord, în noaptea Brexitului, la 31 ianuarie.
Poliţia britanică a anunţat abia acum că a fost alertată de prezenţa unui vehicul capcană, care urma să se îmbarce pe un feribot cu destinaţia Scoţia.
Bănuiți sunt republicanii irlandezi.
Nimic nu s-a descoperit atunci în urma verificărilor, dar câteva zile mai târziu, în urma primirii unor noi informaţii, dispozitivul exploziv a fost găsit fixat de un camion într-o zonă industrială din Irlanda de Nord, la aproximativ 40 de kilometri vest de Belfast.
”Informaţiile arată clar că republicanii disidenţi au ataşat în mod deliberat un dispozitiv exploziv la camionul de mărfuri”, a declarat poliţia.
Republicanii naţionalişti, majoritatea catolici şi unioniştii, în principal protestanţi, susţinători ai rămânerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, s-au confruntat timp de 3 decenii.
În conflictul care s-a soldat cu circa 3.500 de morţi a fost implicată şi armata britanică.
Acordul de pace încheiat în aprilie 1998, a pus capăt acestui conflict: s-a decis împărţirea puterii executive şi menţinerea unei frontiere deschise cu Republica Irlanda, aceasta din urmă fiind o chestiune crucială în negocierile privind Brexitul.
Nivelul ameninţării teroriste în Irlanda de Nord este menţinut de autorităţi la nivelul ”grav”, ceea ce înseamnă că un atac este considerat foarte probabil.