Aproape 18.000 de bolnavi cu hepatita C nu au acces la tratamentul fără interferon.
Contractul în baza căruia Casa Naţională de Asigurări de Sănătate poate deconta tratamentul fără interferon al pacienţilor cu hepatita C a expirat la sfârşitul lunii august.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase a explicat la Europa FM că pacienţii aflaţi în tratament au continuat să-şi primească medicamentele.
Problema a fost cu cei nou intraţi în evidenţe. Ei se află pe o listă de aşteptare. Este vorba de aproape 18.000 de bolnavi.
Mihaela Tănase a explicat de ce a întârziat încheierea contractului care le permitea să beneficieze de tratament.
“A presupus probabil o pregătire mai laborioasă a următoarelor negocieri, care cuprindeau cel mai mare număr de pacienți de pînă acum. Dacă în 2015 au fost 5 800 de pacienți în primele contracte cost-volum iar în 2016, 12 000 de pacienți, în ultimul contract, cel care a expirat la data de 1 septembrie, au fost 13 000 de pacienți. Următoarele contracte vor acoperi 17 800 de pacienți”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate.
Termenul limită pentru încheierea noului contract este 16 decembrie. Însă, în tot acest timp, starea de sănătate a pacienţilor se înrăutăţeşte.
“Intirzierea aplicarii tratamentului genereaza trecerea de la o treapta la alta a complicatiei bolii. Riscul apare si prin faptul ca poate sa apara cancerul hepatic”, a spus la Europa FM Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
În opinia şefului Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să asigure fondurile necesare prin Programul naţional privind hepatita C şi să sprijine casa de Sănătate pentru încheierea unor noi contracte cu furnizorii de medicamente.
Contactată de Europa FM, fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că în mandatul ei nu a fost o problemă cu tratamentul pacienţilor cu hepatita C – asta deşi bolnavii s-au confruntat cu această problemă tot anul.