Confidenţialitate

Bolnavii de COVID vor fi tratați și de doctori cu alte specializări, nu doar de specialiști în boli infecțioase |AUDIO

Din cauza crizei de personal specializat, pacienții bolnavi de COVID vor fi tratați de acum înainte și de doctori cu alte specializări: dermatologi, ortopezi, ginecologi.

Ministerul Sănătății a decis că aceștia nu vor fi răspunzători pentru daune, adică nu vor răspunde pentru malpraxis.

În acest moment, multe locuri de la ATI, din secții de ortopedie, ginecologie sau alte specializări nu pot fi folosite pentru că medicii ATI din aceste secții nu vor să-și asume responsabilitatea tratării COVID de frica malpraxisului.

Așadar, un dermatolog poate să trateze un bolnav de COVID. Cum anume? Explică ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

”Medicul este cineva care a terminat o facultate, are o pregătire, și dacă respectă un protocol, lucrurile trebuie să fie foarte clare. Trebuie ca societate, dacă rugăm pe cineva să ne ajute și respectă toate standardele, toate protocoalele,  viața, sănătatea, bunăstarea pacientului să nu fie niciun moment pusă în pericol, a spus ministrul Vlad Voiculescu.

La întrebarea dacă un psihoterapeut sau un ortoped ar putea ajuta un bolnav de COVID, aflat la terapie intensivă, ministrul Sănătății a spus: ”Dacă are pregătirea necesară, are alături eventual și un specialist care îi este suport și urmează protocolul, atunci sunteți în siguranță”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat că s-a ajuns în situația incredibilă în care 17 medici tratează aproape o mie de pacienți de un an.

Aveți un oraș cu 20 de spitale COVID, da? Pentru că asta a fost situația în foarte multe regiuni, pentru care colectivul de boli infecțioase este format din 8 oameni, iar cel de pneumologie este format din 6, 8 sau 9 oameni, dintre care doi pensionari. Hai să zicem, în total, în cea mai bună situație, 17 oameni, dar asta cu pensionari și cu oameni care au venit la muncă din concediul medical. Deci, practic 20 de spitale care au însumat în total 890 de pacienți deservite de 17 oameni, cum îi repartizați, cu gărzi, cu activitate, cu tot ce trebuie?”, a spus Andreea Moldovan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.