Două zile de așteptare pentru bolnavii în stare gravă de covid la Spitalul Județean Arad. Toate cele 27 de paturi ATI Covid sunt ocupate, iar doi pacienți așteaptă să se găsească un loc liber pentru ei. Mircea Răduțiu, medic primar UPU:
”Doi pacienți, care sunt de două zile, dar sunt veniți de pe secție, care s-au agravat pe secție, nu au fost întreprinși pe Terapie Intensivă. Sunt stabili, când se găsesc locuri putem să îi transportăm”.
Spitalul Județean din Arad nu va putea crește numărul locurilor la ATI.
Nu există nici spațiu fizic, dar nici cadre medicale de terapie intensivă. 2 medici ATI au demisionat iar spitalul mai lucrează doar cu 18 medici.
Medicii mai atrag atenția că tot mai mulți bolnavi de coronavirus ajung la spital atunci când starea lor este deja gravă. Dana Olar, șeful secției Covid:
”Formele sunt mult mai severe, la severitatea acestor forme se adaugă și faptul că pacienții stau mult acasă, refuză să vină la spital, ceea ce este o mare greșeală. Populația trebuie să se adreseze spitalului atunci când forma nu mai este de gestionat acasă. Ne trezim cu pacienți care au stat două săptămâni acasă, care sunt deja în formă de hiperinflamație, cărora nu putem să le mai acordăm foarte mult sprijin”.
Medicii mai spun că din cauza oxigenării defectuoase, tot mai mulți pacienți au comportamente violente. Erika Șimon este medic primar pneumolog:
”Creierul este afectat și prin privarea de oxigen, prin insuficiența respiratorie nu ajunge sufcient oxigen la nivelul creierului și apar tot felul de comportamente bizare ale pacienților, începând de la halucinații vizuale până la agresiune”.
În județul Arad sunt peste 230 de oameni cu Sars-Cov-2 internați în spital. De la debutul pandemiei au fost înregistrate aproape 19 mii de cazuri de infectare și peste 700 de decese.
- Ciprian Boițiu