Bolnavii de cancer sunt nevoiți să își procure singuri medicamente din alte țări, pe banii lor, pentru că statul român nu le mai importă. Motivul nu este clar. Singura certitudine este că oamenii bolnavi apelează la ONG-uri și la oameni care locuiesc în străinătate pentru a-și procura medicamentele care să îi țină în viață.
Bleomicină, medicament folosit pentru tratatea cancerului, limfatic a fost retras de la import în data de 3 noiembrie, așa reiese din anunțul publicat de Agenția Națională a Medicamentului, care însă nu precizează și motivul.
Medicii cu care am stat de vorbă spun că medicamentul nu se mai aduce în țară pentru că nu e rentabil. Costă prea puțin. Cert este că bolnavii dependenți de citostatice au de suferit.
Am stat de vorbă cu un pacient care a reușit să facă doar câteva cure complete de citostatice la spital, pentru că medicamentul este injectabil. Apoi, la început de noiembrie, Bleomicina a dispărut din spitale și medicul i-a scris o rețetă pentru a-și căuta medicamentul în altă țară.
„A spus că nu se mai găsește în România. Nici în Ungaria nu mai este. Este în Germania: 900 de euro pentru patru cure. Doctorul a zis să fac fără Bleomicină, dar eu i-am zis că nu mă risc. Dacă fac fără Bleomicină care este riscul? Poate să meargă, poate să nu meargă”, a povestit pacientul.
Așa că a reușit cu ajutorul unui ONG, să își găsească medicamentul pentru următoarea cură, contracost: aproape o mie de lei.
Chiar români stabiliți în străinătate ajută ONG-ul să le aducă pacienților medicamentele fără de care nu ar putea trăi, povestește la Europa FM, Sabina Luculescu, fondatoarea ONG-ului Cutia cu medicamente
„Ne sună sau ne trimit mesaj și, împreună cu rețeta și cu medicul curant, reușim să le aducem prin români care sunt în alte țări și care reușesc într-un fel absolut miraculos să facă rost de aceste citostatice. Lucrează în spitalele din străinătate, români care știu circuitul medicamentelor în acele spitale”, a explicat Sabina Luculescu.
Soluția injectabilă a fost inclusă de Ministerul Sănătății în lista cuprinzând medicamentele încadrate în categoria nevoi speciale, dar de la începutul lunii noiembrie este în derulare procedura de evaluare.
Autor: Alexa Stănescu
Sursa foto: Unsplash / Laurynas Mereckas