Confidenţialitate

Bolile autoimune: Scleroza multiplă

Aceasta apare atunci când învelișul nervilor, mielina, este afectat. Apar leziuni sub formă de plăci care întrerup conducerea nervoasă.

Scleroză înseamnă cicatrice, iar boala se numește scleroză multiplă pentru că aceste cicatrici apar în numeroase locuri, în special în creier, măduva spinării și nervii optici.

Cauza este necunoscută. Poate presupune un proces autoimun, în care propriul organism atacă teaca de mielină. Factorii de mediu și genetica par a avea un rol în apariția afecțiunii.

Simptomele sunt variate. Pot apărea și dispărea sau pot evolua de la o zi la alta. Cele mai comune manifestări sunt slăbiciunea musculară și lipsa coordonării mișcărilor, vederea dublă sau încețoșată, uneori pierderea bruscă a acesteia și dureri oculare. Apar furnicături și senzația de amorțeală în diverse zone ale corpului. Echilibrul este afectat. Tremorul mâinilor, pierderea mobilității, oboseala extremă, dificultatea în vorbire sau pierderea memoriei sunt alte simptome ale sclerozei multiple.

La multe persoane, primul episod de scleroză multipla are doar un singur simptom. Pe măsură ce scleroza multiplă avansează, simptomele pot deveni mai severe. Medicul neurolog va efectua mai multe teste pentru confirmarea afecțiunii.