Cunoscutul publicitar și regizor Bogdan Naumovici a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi, în emisiunea „Piața Victoriei” de miercuri seara. Cum arată profilul votantului român? „Nu cred că există votantul român, ci cred că există diverse tipologii de votanți”, a spus Bogdan Naumovici. Mai mult, publicitarul subliniază că „Probabil, ca orice piramidă, baza fiind mai mare, probabil este mai degrabă formată fie din interesați – oameni care depind de sistem, care sunt bugetari, care lucrează în primării și inspectorate școlare și familiile lor depind cumva de sistem. Și probabil că mai sunt o grămadă de oameni care votează din ce știu ei din media, din ce le-a ajuns la urechi, din cine a apucat să le facă campanii”.
Bogdan Naumovici: „Opozant fiind, automat ești perdant în alegeri și îți vine să zici <<Dacă ieșea mai multă lume poate câștigam noi>> și nu este o ecuație adevărată”
Mădălina Dobrovolschi: Cu sondajele pe care le avem acum și cu un pericol de creștere al unui partid cu viziuni extremiste, cum vezi lipsa de participare la vot?
Bogdan Naumovici: „AUR este acum pe la 25% sau ceva de genul acesta, pe acolo. Al doilea partid în România, după PSD cumva în cele mai îngrijorătoare sondaje…”
Mădălina Dobrovolschi: Sau al treilea…
Bogdan Naumovici: „Tu nu ai nicio idee dacă vin 100% din oameni dacă vor fi al doilea sau primul. Nu ai nicio idee ce ar vota cei de acasă. Nu e evident că acasă stau votanții buni. Și la vot merg votanții răi. Nu este adevărat. Așa îți vine să crezi, că tu dacă ești opozant – cum sunt și eu, de o viață. Opozant fiind, automat ești perdant în alegeri și îți vine să zici <<Dacă ieșea mai multă lume poate câștigam noi>> și nu este o ecuație adevărată”.
Bogdan Naumovici, despre portretul votantului român
Mădălina Dobrovolschi: Și atunci care este portretul votantului român? Mai este actual portretul acela făcut de Caragiale: eu cu cine votez? Cetățeanul turmentat, distrat, neinteresat…
Bogdan Naumovici: „Nu cred că există votantul român, ci cred că există diverse tipologii de votanți. Există unii puțini educați, atenți la ce se întâmplă, motivați. Probabil, ca orice piramidă, baza este mai mare – și baza probabil este mai degrabă formată fie din interesați – oameni care depind de sistem, care sunt bugetari, care lucrează în primării și inspectorate școlare și familiile lor depind cumva de sistem.
Și probabil că mai sunt o grămadă de oameni care votează din ce știu ei din media, din ce le-a ajuns la urechi, din cine a apucat să le facă campanii. Cred că din ce în ce mai puțini sunt votanții aceia cu sticla de ulei și făina. Nu știu cât mai este de la modă, dar pe indemnizațiile acelea de la primărie pentru oamenii, șomeri – asistență socială – sunt convins că încă este un sistem care funcționează”.
Bogdan Naumovici: „Cred că tot ce le-a reușit politicienilor cel mai tare este să scârbească lumea de politică”
Bogdan Naumovici: „Nu știu cum vom scăpa vreodată din povestea aceasta. Adică dacă vreodată oamenii care muncesc, care studiază, care își doresc competență și competitivitate vor fi vreodată suficient de mulți ca să conteze sau dacă vor fi vreodată suficient de inspiraționali ca să atragă o masă atât de mare de votanți”.
Mădălina Dobrovolschi: Nu simți că se întâmplă cu generațiile viitoare schimbarea aceasta?
Bogdan Naumovici: „Nu, nici gând. Mie mi se pare că este un dezinteres uriaș și este firesc. Noi suntem interesați de politică pentru că am prins epocile în care conta foarte tare. În care aveai o implicare emoțională foarte mare și rațională.
Ei acum, după atâția ani de <<nu se întâmplă nimic, nu-i nicio schimbare>>, ei de ce ar intra în politică? Cred că tot ce le-a reușit politicienilor cel mai tare este să scârbească lumea de politică. Pentru că lor le convine să nu voteze decât aparatul de partid. Atunci este simplu cum se împarte plăcinta. Și cred că tinerii sunt ăndepărtați foarte tare de politică”.
Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Mădălina Dobrovolschi și Bogdan Naumovici
Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Danescu