Confidenţialitate

Bogdan Glăvan: Putem ajunge să nu mai fim finanțați, să avem o criză clasică a datoriei. „Nu va mai avea nimeni răbdare cu România. Vom fi ca un pacient cangrenat, suferind, dar pe care niciun doctor cu bisturiul nu va sta să-l opereze” | AUDIO

Bogdan Glăvan, profesor universitar doctor și candidat Forța Dreptei Iași, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. Planul fiscal al României, derulat pe o perioadă de 7 ani și asumat de țara noastră la Bruxelles arată că „pentru prima oară în istorie că datoria publică a României va ajunge la 63% din PIB – o creștere colosală”, a spus Bogdan Glăvan la Europa FM. Economistul atrage atenția asupra unei viitoare crize financiare: „Criza din 2010 s-a produs pentru că finanțarea externă a României a dispărut. De ce? Din cauza crizei financiare mondiale. Dar România poate ajunge în dificultăți similare și din propria ei vină, din propriul ei comportament”. „Nu va mai avea nimeni răbdare cu România. Vom fi ca un pacient cangrenat, suferind, dar pe care niciun doctor cu bisturiul nu va sta să-l opereze”, a mai spus Bogdan Glăvan la Europa FM.

Bogdan Glăvan: „Putem ajungem să nu mai fim finanțați, putem avea o criză clasică a datoriei. De genul Greciei, Argentinei, Mexiului”

Ioana Ene Dogioiu: Spuneați, domnule profesor Glăvan, că vă așteptați la o criză. O criză de genul celei din 2010? Același lucru? Sau altfel? Ce fel de criză anticipați?

Bogdan Glăvan: „Criza din 2010 s-a produs pentru că finanțarea externă a României a dispărut. De ce? Din cauza crizei financiare mondiale. Dar România poate ajunge în dificultăți similare și din propria ei vină, din propriul ei comportament.

Anume, putem să ajungem să nu mai fim finanțați, putem avea o criză clasică a datoriei. De genul Greciei, Argentinei, Mexiului. Și în acel moment instituțiile internaționale vor pune piciorul în prag și vor spune: <<Mai aveți nevoie de bani după ce v-am dat încă atâtea zeci de miliarde? Încă mai aveți nevoie de bani? OK, mai aveți nevoie de bani, dar nu o să vi-i dăm decât dacă și dacă>>. Dacă și dacă ce? Asta este întrebarea”.

Bogdan Glăvan: „Nu va mai avea nimeni răbdare cu România. Vom fi ca un pacient cangrenat, suferind, dar pe care niciun doctor cu bisturiul nu va sta să-l opereze”

Bogdan Glăvan:Vom fi nevoiți sau ni se va aduce în casă doctorul cu drujba. Pentru că situația va fi atât de grea – cangrena asta e atât de mare încât, din păcate, nu va mai fi timp, răbdare… Nu va mai avea nimeni răbdare cu România. Vom fi ca un pacient cangrenat, suferind, dar pe care niciun doctor cu bisturiul nu va sta să-l opereze. Nu vom mai avea așa ceva. Și atunci o să venim cu drujba.

Și o să zicem: iată, mărim taxele. Sau tăiem salariile. Sau, Doamne ferește, facem inflație. Se pot întâmpla mai multe lucruri. Dar asta s-a întâmplat atunci (n.r. în 2010) și în toți acești ani nu doar eu, dar și alți economiști am încercat să luptăm cât am putut în ideea de a nu mai ajunge vreodată într-un moment ca cel din 2010”.

Bogdan Glăvan: Nu reduci deficitul bugetar prin creșterea taxelor, ci prin ajustarea statului / „Sunt convins că dacă mergem în orice instituție publică găsim loc de a face economii bugetare”

Bogdan Glăvan: „Și pentru asta înseamnă să ai un deficit bugetar sustenabil. Nimeni nu spune că poată să dispară peste noapte. Nimeni nu spune că-ți trebuie cinci ani sau șapte ani. Nu, dar trebuie să-l reduci. Și îl reduci nu prin creșterea taxelor, ci prin ajustarea statului.

Citesc și eu în presă lucruri pe care le-am descoperit din administrație, în scurtul timp petrecut acolo. La Vaslui, de exemplu, 50 de funcționari de la Direcția de Protecție Socială parcă aveau certificate de handicap, în frunte cu șeful instituției. Deci, practic cel mai mare angajator din județul Vaslui cu 3000 de salariați este atât de corupt, până la os aproape, încât să întâmplă asemenea minuni, între ghilimele.

Sunt convins că dacă mergem în orice instituție publică găsim loc de a face economii bugetare”.

Bogdan Glăvan: „Nu avem niciun fel de viziune, este un haos general, complet. De fapt, nu există interes, nu există un plan”

Ioana Ene Dogioiu: Există o situație în care ai o viziune proastă, alegi o cale greșită. Mizezi prost. Și există situația în care nu ai niciun fel de viziune. Nu mizezi nici prost, nici bine, ci pur și simplu joci totul la întâmplare și la improvizație. În care situație ne aflăm noi acum cu economia?

Bogdan Glăvan: „Aș zice categoric în situația în care nu avem niciun fel de viziune, este un haos general, complet. De fapt, nu există interes, nu există un plan. OK, planul acesta (n.r. planul fiscal pe 7 ani) a fost făcut la presiunea Comisiei Europene și, iată, vorbim despre un plan unde putem doar să vedem imaginea macro. Dar nu știm ce evenimente micro, ce politici micro îl vor susține. Și imaginea macro oricum arată adios cu datorie de 63% din PIB și cu dobânzi de 7%.

E foarte trist pentru că această coaliție de guvernare a avut o puternică majoritate parlamentară pe care nu o va mai avea sub orice sondaj în anii următori. De fapt, nu știu cine și cum se va face următoarea majoritate parlamentară. În orice caz, va fi foarte greu să iei niște reforme. Cine să facă chestia asta dacă tu când ai avut 70% din Parlament nu ai făcut treaba asta?”.

Ascultă aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Bogdan Glăvan

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Planul fiscal pe 7 ani asumat de România la Bruxelles. Bogdan Glăvan: „Datoria publică a României va ajunge la 63% din PIB – o creștere colosală” | AUDIO