Estimările privind creșterea economică a României în 2024 au fost revizuite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Aceasta prognozează o creștere de doar 1,4 la sută, față de 3,2 la sută cât estima în luna mai. Cifrele sunt mult sub cele luate în calcul de Guvern la rectificarea bugetară, unde este menționată o creștere economică în ultimele luni ale anului de 2,8 la sută.
Analistul economic, Bogdan Glăvan, a explicat în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM că România urmează tendințele din regiune, în condițiile în care multe țări au avut de suferit din cauza scumpirii energiei, însă statul român a luat și anumite măsuri – cum ar fi creșterile succesive de impozite și taxe – care au afectat creșterea economică.
Bogdan Glăvan, analist economic: România a încasat pe primele șapte luni 1,2% din PIB fonduri europene – ajutor nerambursabil. Totuși, creșterea noastră economică este mai mică
„Dacă vedem economia mondială cum se mișcă, vedem că și China are probleme. Nu trebuia, în niciun caz, să creștem impozitele. Ori asta s-a întâmplat în România – o creștere a poverii fiscale, succesiv, în ultimii doi ani de zile, care, practic, a pus sare pe rană și a dus la acest rezultat. Dintr-o perspectivă mai realistă înseamnă recesiune. Pentru că România a încasat pe primele șapte luni 1,2% din PIB fonduri europene – adică ajutor nerambursabil. Și totuși, creșterea noastră economică este mai mică”, a precizat analistul economic Bogdan Glăvan.
Profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan atrage atenția că vor fi noi măriri de taxe care vor duce la prăbușirea economiei.
Bogdan Glăvan, analist economic: Ne așteaptă alte măriri de taxe, mai ales că au crescut foarte mult cheltuielile. Mult peste cât și-a bugetat Guvernul inițial
„Pe această filosofie de guvernare ne așteaptă alte măriri de taxe, mai ales că au crescut foarte mult cheltuielile. Mult peste estimări. Mult peste cât și-a bugetat Guvernul inițial. Și atunci vor fi noi măriri de taxe care ce vor face? Vor îngropa economia și mai mult. Așadar, orice estimare optimistă de genul: <<ok, anul acesta ne merge un pic mai rău decât am crezut, dar la anul o să fie, totuși, un pic mai bine>> este eronată. Cu cât mărești mai mult taxele, cu atât vei săpa mai mult la rădăcina economiei”, a adăugat analistul economic.
Sursa foto: Shutterstock