Confidenţialitate

Bogdan Aurescu, la Summitul NATO de la Madrid: Grupul de luptă ce va fi format în România ar putea fi transformat în brigadă

La finalul summitului NATO de la Madrid, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că grupul de luptă ce va fi format în România ar putea fi transformat într-o structură foarte mare, de nivelul unei brigăzi. Toate detaliile urmează să fie stabilite în următoarele luni de comandanții militari.

Bogdan Aurescu: Dacă autoritățile militare vor considera că este necesar, în funcție de nivelul de amenințare, grupul de luptă va trece de la nivelul de batalion la nivel de brigadă

„Pe baza acestei realizări pe care România a obținut-o prin președintele României la Summitul din 24 martie, Summitul din aceste zile a decis consolidarea suplimentară a acestei posturi. Iar ea se face în jurul posibilității de creștere a nivelului de trupe de pe Flancul Estic în ceea ce privește batalionul care formează grupul de luptă prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă”, a spus Bogdan Aurescu.

„Ceea ce înseamnă că dacă autoritățile militare vor considera că este necesar, în funcție de nivelul de amenințare care va fi evaluat de către acestea, atunci grupul de luptă va trece de la nivelul de batalion așa cum este el prevăzut în prezent la nivel de brigadă”, a adăugat Bogdan Aurescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bogdan Aurescu: Există sarcini care au fost trasate autorităților militare de a dezvolta în continuare concepția Alianței cu privire la apărarea în domeniul naval

O problemă specifică pentru securizarea Marii Negre este acum că Rusia blochează mare parte din suprafață.

În același timp, România nu are navele necesare să asigure apărarea spațiului nostru maritime în caz de necessitate. Ministrul de Externe spune că NATO caută soluții pentru securizarea spațiului NATO din Marea Neagră.

„Se va discuta în continuare, s-a discutat și se va discuta în continuare. Există sarcini care au fost trasate autorităților militare de a dezvolta în continuare concepția Alianței cu privire la apărarea în domeniul naval. Vom vedea, în funcție de ceea ce vor reuși să producă autoritățile militare NATO, care va fi rezultatul acestei analize. Dar există în continuare o preocupare în acest sens așa cum există deja decizii care au fost luate și în ceea ce privește componenta aeriană a apărării pe Flancul Estic”, a spus Bogdan Aurescu la Summitul NATO de la Madrid.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici declarațiile ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Summitul NATO de la Madrid

Ce înseamnă suplimentarea trupelor pe teritoriul României în perioada următoare?

„Este una dintre deciziile cele mai importante pe care acest Summit le-a luat și care este în favoarea intereselor de securitate ale româniei pentru că noi am urmărit în mod constant consolidarea posturii de descurajare și de părare pe Flancul Estic, iar Summitul a luat decizii în acest sens în continuarea și pe baza deciziei foarte importante pe care am obținut-o la Summitul din 24 martie și anume crearea acelor 4 grupuri de luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României. Ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce privește Flancul Estic. Avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”.

„Pe baza acestei realizări pe care România a obținut-o prin președintele României la Summitul din 24 martie, Summitul din aceste zile a decis consolidarea suplimentară a acestei posturi. Iar ea se face în jurul posibilității de creștere a nivelului de trupe de pe Flancul Estic în ceea ce privește batalionul care formează grupul de luptă prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă”.

„Ceea ce înseamnă că dacă autoritățile militare vor considera că este necesar, în funcție de nivelul de amenințare care va fi evaluat de către acestea, atunci grupul de luptă va trece de la nivelul de batalion așa cum este el prevăzut în prezent la nivel de brigadă”.

„Dar foarte important este faptul că noua concepție privind consolidarea posturii de apăare și descurajare pe Flancul Estic este însoțită și de măsuri care eficientizează această postură. În primul rând, este vorba de alocarea de forțe precise are vor întări prezența de pe teritoriu în cazul în care va fi necesar”.

„Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terț, atunci forțele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forțe care sunt deja alocate pentru țara respectivă vor veni în sprijinul acestei activități de apărare de pe teritoriul respectiv”.

„De asemenea, este prevăzut în deciziile Summitului și decizia de prepoziționare de echipamente și de muniție pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă. În ceea ce privește detaliile exacte – în cât timp va ave aloc această desfășurare, ce înseamnă nivelul de forțe de întărire, care vor fi prepoziționările de echipamente și de muniție, acestea vor fi stabilite în perioada următoare de autoritățile militare”.

„E foarte important că avem o nouă concepție care transformă în mod fundamental postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic și o face mai eficientă”.

„De altfel, vreau să subliniez o realizare a României prin care documentul care se numește „Declarația Summitului” – cel care sumarizează toate deciziile care s-au luat la acest Summit – o reflectă și anume termenul de „apărare înaintată”. Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspirație pe care și noi și alți aliați de pe Flancul Estic am susținut-o și în jurul căreia se va construi pe mai departe în evoluțiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestei dezbateri care a început de transformare fundamentală a posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic”.

Securitatea la Marea Neagră presupune formarea unui grup naval nou?

„Se va discuta în continuare, s-a discutat și se va discuta în continuare. Există sarcini care au fost trasate autorităților militare de a dezvolta în continuare concepția Alianței cu privire la apărarea în domeniul naval. Vom vedea, în funcție de ceea ce vor reuși să producă autoritățile militare NATO, care va fi rezultatul acestei analize”.

„Dar există în continuare o preocupare în acest sens așa cum există deja decizii care au fost luate și în ceea ce privește componenta aeriană a apărării pe Flancul Estic. Deci există mai multe elemente care contureză un pachet solid de măsuri de descurajare și apărare pe Flancul Estic. toate corespund intereselor României – este ceea ce am urmărit în mod constant în toate demersurile noastre politico-diplomatice la cel mai înalt nivel, la nivelul domnului președinte, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și la nivelul colegilor de la Ministerul Apărării”.

Ce înseamnă participarea României la acest fond de inovare

„Participarea la fondul de inovare aduce un plus de modernizare Alianței Nord-Atlantice pentru că noile tehnologii care au dublă întrebuințare trebuie să fie avute în vedere atunci când vorbim despre menținerea avansului tehnologic al apărării”.

„Și din acest punct de vedere azi s-a semnat – și este un pas important – această Cartă a Acceleratorului de Inovare pentru Apărare al NATO. Și asta înseamnă că de aici înainte NATO va investi în cercetarea avansată în domeniul noilor tehnologii, iar România va participa și ea cu două centre de testare care au fost selectate de către NATO pe baza criteriilor stabilite de autoritățile NATO”.

„Asta înseamnă că și România va fi implicată în acest proces de modernizare tehnologică de avans tehnologic al NATO”.

Ce înseamnă definire a Mării Negre ca zonă strategică de interes pentru NATO?

„Este unul dintre obiectivele pe care noi ni le-am propus la acest Summit. Este pentru prima oară când un concept strategic al Alianței Nord-Atlantice include o astfel de referire la Marea Neagră, la Lisabona conceptul strategic pe care l-am negociat atunci nu includea o astfel de referire. el reflectă faptul că Marea Neagră este în centrul acțiunii agresive a Federației Ruse. Marea Neagră este folosită activ de Federația Rusă pentru atacarea Ucrainei și pentru deteriorarea situației de securitate nu doar în regiune, ci în întreg spațiul euro-atlanti”.

„Prin urmare, faptul că Marea Neagră alături de Balcanii de Vest și de alte regiuni este considerată a fi o zonă de importanță strategică pentru Alianța Nord-Atlantică”.

„De asemenea, faptul că Marea Neagră este menționată la acel paragraf din Noul Concept Strategic care se referă la descrierea situației de securitate, deci este o abordare foarte realistă, foarte pragmatică așa cum am cerut și noi a mediului de securitate internațional actual – asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni. Asta înseamnă că vor fi alocate în viitor mai multe resurse, va fi acordat în loc central în tot ceea ce înseamnă protecia strategică a Alianței Nord-Atlantice în perioad celor 10 ani de aici înainte în care noul Concept Strategic va funcționa”.

„Deci este o realizare deosebită pentru România care de-a lungul timpului a reușit treptat să introducă un accent mai puternic cu privire la Marea Neagră în documentele Summiturilor NATO anterioare, începând de la Summitul de la Varșovia din 2016. Dar iată că zilele acestea reușim să introducem și în Conceptul Strategic de la Marea Neagră ceea ce reprezintă o realizare de etapă foarte importantă”.

„De asemenea, tot în acest registru am reușit să introducem în Conceptul Strategic mențiunea cu privire la Rusia ca amenințare principală și directă la adresa securității euro-atlantice care este iar o confirmare a realității pe care o înfruntăm, din păcate, azi în regiune și spațiul euro-atlantic”.

Pachetul de asistență pentru Republica Moldova

„Una dintre preocupările importante ale Summitului care se încheie azi și unul dintre obiectivele pe care le-am urmărit în mod constant, inclusiv la acest Summit, a fost sprijinul pentru partenerii vulnerabili ai NATO. Prin urmare, la acest Summit s-a adoptat un pachet de sprijin pentru Ucraina care este un pachet de sprijin neletal pentru acest stat. Un pachet de sprijin ajustat pentru Georgia, unul similar pentru Republica moldova din același registru neletal, dar care presupune sprijin pentru structurarea concepțiilor de securitate ale statului respectiv, sprijin pentru combaterea mai eficientă a amenințărilor hibride. Există o serie întreagă de msăuri care susțin adaptarea și modernizarea militară a Republicii Moldova, a Georgiei și Ucrainei, potrivit nevoilor fiecrui stat în parte”.

Sursa foto: Captură foto / NATO

Citește și: Deciziile luate de liderii mondiali în prima zi a summitului NATO de la Madrid. Una dintre acestea vizează direct România