Începutul lui 2023 ne-a arătat deja o mică parte din ce înseamnă efectele schimbărilor climatice: temperaturi de primăvară-vară în ianuarie, lipsa precipitațiilor pe perioada iernii, dar și zăpadă, ploi abundente pe termen foarte scurt, fenomene extreme și iarnă în mijlocul primăverii.
Toate acestea ar trebui să ne arate că a venit timpul să regândim felul în care trăim, să ne schimbăm comportamentul, dar mai ales modul în care facem agricultură, transporturile, cum construim orașele și infrastructura pentru a ne adapta, în primul rând, acestor schimbări climatice, dar și pentru a încerca, să le prevenim.
Locuitorii orașelor vor fi extrem de vulnerabili în acest context, dar pare că nici măcar anomaliile climatice, din ce în ce mai frecvente în ultima vreme, nu îi determină pe conducătorii zonelor urbane să acționeze pe termen lung.
Bogdan Antonescu, specialist in schimbări climatice, a explicat la Misiunea Verde că autoritățile au la îndemână câteva arme importante în lupta cu limitarea efectelor climetice. De exemplu, zonele verzi pe care le avem deja în orașe trebuie protejate și în plus, ar trebui să plantăm copaci noi pe străzi sau pe acoperișurile clădirilor. Transportul public este și el un element care ar trebui bine pus la punct pentru ca locuitorii să fie încurajați să-l folosească mai mult.
Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:
Foto: shutterstock.com