Astăzi creștinii ortodocși celebrează Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul.
În toată țara vor fi manifestări religioase, cea mai importantă fiind tradiţia aruncării Crucii Sfinţite în apă şi recuperarea ei de către tineri.
În Tulcea, toţi cei care vor sări în Dunăre pentru a prinde crucea sfinţită vor primi cadouri de la Episcopia Tulcei. Premiați pentru recuperarea Crucii vor și la Giurgiu. Edilul-şef al municipiului, Nicolae Barbuva acorda o recompensă.
Pentru că de obicei, credincioșii se înghesuie să ia aghiasmă, aproape 900 de poliţişti vor fi în teren, suplimentar pentru a se asigura că nu va fi îmbulzeală.
- În București, de la ora 11.30, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va sfinți 12.000 de litri de apă din 24 de vase mari. Aghiasma va ajunge apoi în sticle la credincioși.
- La Iași, zece butoaie au fost pregătite în curtea Catedralei Mitropolitane. Anul acesta, ieşenii nu-și mai pot lua singuri agheasma, ci o primesc de la preoţi.
- La Constanța, peste 10.000 de constănțeni sunt așteptați, de Bobotează, pe faleza Cazinoului la slujba de sfintirea a apelor mării. Arhiepiscopia Tomisului a pregătit peste 80.000 de litri de apă sfințită, îmbuteliată în peturi care vor fi oferite, după slujbă, credincioșilor.
- Episcopia Tulcei a pregătit peste 3.500 de sticle cu apă sfinţită pentru credincioşii care vor participa, pe faleza Dunării, la evenimentele organizate cu prilejul Bobotezei. Episcopul Visarion al Tulcei va oficia sâmbătă dimineaţa Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală “Sfântul Nicolae” iar la orele amiezii va conduce procesiunea clerului şi credincioşilor spre faleza Dunării, unde va avea loc slujba Aghesmei celei Mari.
- Tradiţia de a avea la Bobotează faimoasele cruci din gheaţă va fi respectată şi în acest an la Galaţi. Din cauza temperaturilor foarte ridicate anul acesta, cele două cruci mari din gheaţă care vor fi folosite la ceremonialul religios de Bobotează au fost păstrate la -18 grade Celsius, în depozitul frigorific al unei societăţi comerciale, care le face de şase ani. Fiecare cruce din gheaţă are 1,20 metri înălţime, 80 de centimetri lăţime şi este formată din aproximativ 50 de litri de apă, puşi la congelat, într-o formă metalică. O cruce va fi în curtea bisericii Precista, iar cealaltă va fi aşezată la kilometrul zero, pe faleza Dunării, însoţind soborul de preoţi la slujba de sfinţire a apei Dunării.
- La Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, preorții vor sfinţi de Bobotează râul Buzău, în prezenţa câtorva sute de credincioşi. Conform tradiţiei, preoţii vor arunca o cruce în apa Buzăului şi vor înălţa un porumbel alb deasupra acesteia.
- Preoţii de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe vor sfinţi anul acesta aproape 2.000 de litri de apă, pe care îi vor împărţi credincioşilor la slujba de Bobotează.